Landskapsförordning (2011:74) om renhållning (upphävd)

Denna lag har upphävts genom 2018:90, som gäller från och med den 1 januari 2019.

1 §.  (2016/49)

Bestämmelser om de egenskaper som gör att avfall klassificeras som farligt avfall finns i kommissionens förordning (EU) nr 1357/2014 om ersättning av bilaga III till Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/98/EG om avfall och om upphävande av vissa direktiv.

2 §.  (2016/49)

Avfallsförteckningen med bestämmelser om och en förteckning över de vanligaste typerna av avfall och farligt avfall i bilaga 4 i statsrådets förordning om avfall (FFS 179/2012) gäller på Åland. Undantagsmöjligheten i 2.2 1 mom. i bilaga 4 ska i landskapet lyda "om inte landskapsregeringen i enstaka fall har beslutat något annat".

3 §.  (2016/49)

Ändringar i riksförordningen i 2 § ska tillämpas i landskapet från det att de träder i kraft i riket.

4 §.

Återvinning enligt 2 § landskapslagen om renhållning är de förfaranden som räknas upp i bilaga 1. Bortskaffande enligt 2 § landskapslagen om renhållning är de förfaranden som räknas upp i bilaga 2.

5 §.

Farligt avfall som samlas in, transporteras eller tillfälligt lagras ska vara förpackat och märkt i enlighet med gällande internationella normer och gemenskapsnormer. Om farligt avfall överlåts ska det åtföljas av ett identifieringsdokument, som får vara i elektronisk form, med lämpliga uppgifter enligt bilaga I B till förordning (EG) nr 1013/2006.

6 §.

Spilloljor ska samlas in separat, om det är tekniskt genomförbart. Spilloljor med olika egenskaper får inte blandas och spilloljor får inte blandas med andra typer av avfall eller ämnen, om sådan blandning hindrar deras behandling, om det är tekniskt genomförbart och ekonomiskt bärkraftigt.

Med spilloljor avses mineralbaserade eller syntetiska smörjoljor eller oljor för industriella ändamål som inte längre lämpar sig för det syfte som de ursprungligen var avsedda för, t.ex. använda oljor för förbränningsmotorer och växellådor samt turbinoljor och hydrauloljor.

7 §.

Separat insamling ska ordnas för papper, metall, plast, glas och biologiskt avfall. Med biologiskt avfall avses biologiskt nedbrytbart trädgårds- och parkavfall, livsmedels- och köksavfall från hushåll, restauranger, catering och detaljhandelslokaler och jämförbart avfall från livsmedelsindustrin.

8 §.

Förberedandet för återanvändning och materialåtervinning av avfallsmaterial, som ska omfatta åtminstone papper, metall, plast och glas från hushåll och, eventuellt, samma material från andra källor förutsatt att dessa avfallsflöden liknar avfall från hushåll, ska senast 2020 öka till totalt minst 50 viktprocent.

9 §.

Förberedandet för återanvändning, materialåtervinning och annan återvinning av icke-farligt byggnads- och rivningsavfall, med undantag för sådant naturligt förekommande material som definierats i kategori 17 05 04 i avfallsförteckningen, ska senast 2020 öka till minst 70 viktprocent, varvid också ska medräknas sådana fall där avfall används som fyllmaterial för att ersätta annat material.

10 §.

Den som huvudsakligen genomför byggande eller rivningsarbete ska i samarbete med planerare, entreprenörer och andra parter i byggandet handla särskilt så att

a) det uppkommer så lite bygg- och rivningsavfall som möjligt och att användbara föremål och ämnen tas till vara och återanvänds i mån av möjlighet

b) byggnadsmaterial används sparsamt och avfall som lämpar sig för byggande används i stället för byggnadsmaterial i mån av möjlighet, samt

c) bygg- och rivningsavfall inte förorsakar någon fara eller skada för hälsan eller miljön eller någon betydande olägenhet eller svårighet för ordnandet av avfallshanteringen.

11 §.

Byggandet ska planeras och genomföras samt byggavfallet insamlas och transporteras så att de avfallstyper som ska utnyttjas och följande avfallstyper hållas åtskilda eller sorteras åtskils från varandra och från annat byggnadsavfall och byggnadsmaterial:

a) betong-, tegelstens-, mineralplatt-, keramik- och gipsavfall,

b) oimpregnerat träavfall,

c) metallavfall samt

d) mark- och stensubstansavfall och muddermassor.

Bestämmelser om separering av farligt avfall finns i 8d § landskapslagen om renhållning.

Byggavfallsinnehavaren ska ansvara för att byggavfall återvinns, om det är tekniskt möjligt och om återvinningen inte medför oskäliga merkostnader i jämförelse med avfallshantering som ordnas på annat sätt.

En annan byggavfallsinnehavare än den som huvudsakligen genomför byggandet ska vidta i 1 och 2 mom. nämnda åtgärder i samarbete med den som huvudsakligen genomför byggandet.

Ikraftträdandebestämmelser

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs.

2011:74

Denna förordning träder i kraft den 1 augusti 2011. Genom denna förordning upphävs Ålands landskapsstyrelses beslut (1998:92) om avfall och farligt avfall samt förfaranden för återvinning och slutligt omhändertagande.

  • Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/98/EG

2013/111

Denna förordning träder i kraft den 1 december 2013.

  • Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/98/EG
  • Kommissionens beslut 2000/532/EG

2016/49

Denna förordning träder i kraft den 1 oktober 2016.

  • Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/98/EG
  • Kommissionens direktiv (EU) 2015/1127

Bilagor

Bilaga 1 (2016/49)

Återvinningsförfaranden

R 1 Användning främst som bränsle eller annan energikälla (*).

R 2 Återvinning/regenerering av lösningsmedel.

R 3 Materialåtervinning av organiska ämnen som inte används som lösningsmedel (inklusive kompostering och andra biologiska omvandlingsprocesser) (**).

R 4 Materialåtervinning av metaller och metallföreningar.

R 5 Materialåtervinning av andra oorganiska material (***).

R 6 Regenerering av syror eller baser.

R 7 Återvinning av komponenter som används för att minska föroreningar.

R 8 Återvinning av katalysatorkomponenter.

R 9 Omraffinering av olja eller annan återanvändning av olja.

R 10 Markspridning med positiva effekter på jordbruket eller ekologin.

R 11 Användning av avfall som har uppkommit genom något av förfarandena R 1–R 10.

R 12 Utväxling av avfall som ska bli föremål för något av förfarandena R 1–R 11 (****).

R 13 Lagring av avfall före något av förfarandena R 1–R 12 (utom tillfällig lagring, före insamling, på den plats där avfallet har uppkommit) (*****).

(*) Detta omfattar förbränningsanläggningar avsedda för fast avfall vilkas energieffektivitet uppgår till minst

- 0,60 för anläggningar som tagits i drift och tilldelats tillstånd enligt gällande gemenskaps-lagstiftning före den 1 januari 2009,

- 0,65 för anläggningar som fått tillstånd efter den 31 december 2008,

enligt följande formel:

Energieffektivitet = (Ep – (Ef + Ei)) / (0,97 × (Ew + Ef)),

där följande gäller:

Ep är den energi som årligen produceras i form av värme eller elektricitet. Den beräknas genom att energin i form av elektricitet multipliceras med 2,6 och värme som produceras för kommersiella ändamål multipliceras med 1,1 (GJ/år).

Ef är den årliga energitillförseln till systemet från sådana bränslen som bidrar till produktionen av ånga (GJ/år).

Ew är den energi som kan utvinnas från det behandlade avfallet under ett år beräknad utifrån avfallets nettovärmevärde (GJ/år).

Ei är den energi som importeras under ett år, bortsett från Ew och Ef (GJ/år).

0,97 är en faktor som motsvarar energiförlusterna på grund av bottenaska och strålning.

Denna formel ska tillämpas i enlighet med referensdokumentet om bästa tillgängliga teknik vid förbränning av avfall.

Energieffektivitetsformelns värde kommer att multipliceras med en klimatkorrigeringsfaktor (CCF) enligt nedanstående:

1. Klimatkorrigeringsfaktor för anläggningar som tagits i drift och beviljats tillstånd enligt gällande unionslagstiftning före den 1 september 2015.
CCF = 1 om HDD > = 3 350
CCF = 1,25 om HDD < = 2 150
CCF = – (0,25/1 200) × HDD + 1,698 då HDD 2 150 < 3 350
2. Klimatkorrigeringsfaktor för anläggningar som beviljats tillstånd efter den 31 augusti 2015 och för anläggningar under punkt 1 efter den 31 december 2029:
CCF = 1 om HDD > = 3 350
CCF = 1,12 om HDD < = 2 150
CCF = – (0,12/1 200) × HDD + 1,335 då HDD 2 150 < 3 350

(Det värde som erhålls som klimatkorrigeringsfaktor avrundas till tre decimaler).

Graddagsvärdet för uppvärmning bör tolkas som det genomsnittliga årliga graddagsvärdet för avfallsförbränningsanläggningen, beräknat för en period om 20 år i följd före det år för vilket klimatkorrigeringsfaktorn beräknas. För beräkningen av graddagsvärdet för uppvärmning bör följande metod, som fastställts av Eurostat, användas: Klimatkorrigeringsfaktorn är lika med (18 °C – Tm) × d, om Tm är lägre än eller lika med 15 °C (tröskelvärde, uppvärmning), och lika med noll om Tm är högre än 15 °C; Tm är här lika med mediantemperaturen (Tmin + Tmax)/2 utomhus under en period om d dagar. Beräkningar ska utföras dagligen (d = 1), tills summan motsvarar ett år.

(**) Detta omfattar förgasning och pyrolys med utnyttjande av komponenterna som kemikalier.

(***) Detta omfattar jordtvätt som medför återställande av mark och återvinning av oorganiska byggmaterial.

(****) Om det inte finns någon annan lämplig R-kod, kan detta omfatta inledande förfaranden före återvinning, inklusive förbehandling, t.ex. demontering, sortering, krossning, komprimering, pelletering, torkning, fragmentering, konditionering, omförpackning, separering, sammansmältning eller blandning för överlämnande till någon av verksamheterna R 1–R 11.

(*****) Med tillfällig lagring avses inledande lagring enligt punkt 10 i artikel 3 i direktiv 2008/98/EG.

Bilaga 2

Bortskaffningsförfaranden

D 1 Deponering på eller under markytan (t.ex. på avfallsdeponier eller liknande).

D 2 Behandling i markbädd (t.ex. biologisk nedbrytning av flytande avfall och slam i jord eller liknande).

D 3 Djupinjicering (t.ex. insprutning av pumpbart avfall i källor, saltgruvor eller naturligt förekommande förvaringsrum och liknande).

D 4 Invallning (t.ex. placering av flytande avfall och slam i dagbrott, dammar eller laguner och liknande).

D 5 Särskilt utformad markdeponering (t.ex. placering i inklädda, separata förvaringsutrymmen som är täckta och avskilda från varandra och från den omgivande miljön).

D 6 Utsläpp till andra vatten än hav och oceaner.

D 7 Utsläpp till hav eller oceaner, inklusive deponering under havsbotten.

D 8 Biologisk behandling som inte anges på annan plats i denna bilaga och som leder till en slutprodukt i form av föreningar eller blandningar som bortskaffas med något av förfarandena D 1–D 12.

D 9 Fysikalisk kemisk behandling som inte anges på annan plats i denna bilaga och som leder till en slutprodukt i form av föreningar eller blandningar som bortskaffas med något av förfarandena D 1–D 12 (t.ex. avdunstning, torkning, kalcinering osv.).

D 10 Förbränning på land.

D 11 Förbränning till havs (*).

D 12 Permanent lagring (t.ex. placering av behållare i en gruva och liknande).

D 13 Sammansmältning eller blandning före behandling enligt något av förfarandena D 1–D 12 (**).

D 14 Omförpackning före behandling enligt något av förfarandena D 1–D 13.

D 15 Lagring före något av förfarandena D 1–D 14 (utom tillfällig lagring, före insamling, på den plats där avfallet har uppkommit) (***).

(*) Detta förfarande är förbjudet enligt EU-lagstiftningen och internationella konventioner.

(**) Om det inte finns någon annan lämplig D-kod, kan detta omfatta inledande förfaranden före bortskaffande, inklusive förbehandling, t.ex. sortering, krossning, komprimering, pelletering, torkning, fragmentering, konditionering eller separering för överlämnande till någon av verksamheterna D 1–D 12.

(***) Med tillfällig lagring avses inledande lagring enligt punkt 10 i artikel 3.