Landskapsförordning (2024:33) om tillämpning på Åland av riksförfattningar om gödselprodukter

1 §.  Förordningens tillämpningsområde

Med de avvikelser som anges i denna förordning ska följande riksförfattningar tillämpas på Åland:

1) jord- och skogsbruksministeriets förordning om gödselprodukter (JSMf 964/2023) och

2) jord- och skogsbruksministeriets förordning om bedrivande och tillsyn av verksamhet som gäller gödselprodukter (JSMf 965/2023).

2 §.  Allmänna bestämmelser

De i 1 § nämnda riksförfattningarna ska tillämpas på Åland sådana de lyder när denna förordning träder i kraft. Sker därefter ändringar i författningarna ska de ändrade bestämmelserna tillämpas på Åland från det att de träder i kraft i riket om inte annat följer av denna förordning.

Utan hinder av det föregående ska ändringarna av författningarna inte gälla på Åland innan ändringarna publicerats på svenska språket.

Hänvisas i de i 1 § nämnda riksförfattningarna till bestämmelser i rikslagstiftningen vilka äger motsvarighet i landskapslagstiftningen ska hänvisningarna avse bestämmelserna i landskapslagstiftningen.

3 §.  Förvaltningsuppgifter

De förvaltningsuppgifter som enligt de i 1 § angivna riksförfattningarna ankommer på riket ska på Åland handhas av landskapsregeringen, såvitt fråga är om uppgifter som faller inom landskapets behörighetsområde.

4 §.  Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 1 maj 2024.

Gödselprodukter som fram till den 31 december 2023 tillverkats i enlighet med den upphävda landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av lagen om gödselfabrikat och den genom denna förordning upphävda landskapsförordningen om tillämpning på Åland av riksförfattningar om gödselfabrikat får släppas ut på den finländska marknaden som nationella gödselprodukter fram till utgången av år 2024.

Ikraftträdandebestämmelser

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs.

2024:33