Landskapsförordning (2024:32) om tillämpning på Åland av inrikesministeriets förordning om polisens uniform

1 §.  Tillämpningsområde

Inrikesministeriets förordning om polisens uniform (FFS 1106/2013), nedan riksförordningen, ska tillämpas på Åland med de avvikelser som anges i denna landskapsförordning.

Ändringar i riksförordningen ska tillämpas på Åland från det att de träder i kraft i riket, om inte annat följer av denna landskapsförordning.

2 §.  Myndighetsuppgifter

De uppgifter och befogenheter som enligt den i 1 § 1 mom. nämnda riksförordningen ankommer på Polisstyrelsen ska på Åland handhas av Ålands landskapsregering. Polismästaren beslutar dock om användningen av lokala märken som beskriver specialfunktioner.

3 §.  Avvikelser

De åländska polis- och väktaruniformerna ska endast vara försedda med svensk text och inte förses med den finska nationalflaggan.

Finlands heraldiska lejon, riksvapnet och rikspolisemblemet ersätts i samtliga avseenden av den åländska hjorten.

Med avvikelse från 2 mom. ska dock rikspolisemblemet bäras på den åländska polisuniformens vänstra ärm.

På den åländska polisuniformens högra ärm ska landskapets polisemblem bäras enligt bilagan. Ovanför landskapets polisemblem ska en vågrätt placerad åländsk flagga finnas. Flaggan ska vara 30 mm hög och 45 mm bred och flaggans färger vara i enlighet med landskapsförordningen (2004:15) om riktlinjer för Ålands flaggas färger. På specialkläder är flaggan och landskapets polisemblem svärtade.

4 §.  Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 1 juni 2024.

Ikraftträdandebestämmelser

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs.

2024:32

Bilagor

Bilaga