Landskapsförordning (2024:23) om överföring av ansökningar och om begränsningar i fråga om ändringar av ansökningar om ersättning för utveckling av landsbygden 2024

1 §.  Tillämpningsområde

Denna förordning innehåller bestämmelser om förfarandet vid överföring av ansökningar för år 2024 i fråga om

1) miljöersättning som avses i 7 § 1 mom. 1–5 punkterna i landskapslagen (2023:17) om finansiering av landsbygdsnäringar (finansieringslagen),

2) ersättning för ekologisk produktion som avses i 8 § i finansieringslagen,

3) ersättning för djurens välbefinnande som avses i 9 § i finansieringslagen,

4) kompensationsersättning som avses i 10 § i finansieringslagen.

Förordningen tillämpas också på begränsningar i fråga om ändringar i ansökningar för år 2024.

2 §.  Överföring av ansökan

Om besittningen till en hel gårdsbruksenhet överförs efter det att en ansökan som avses i 1 § har lämnats in kan ansökan överföras till gårdsbruksenhetens nya innehavare, under förutsättning att överföringen av besittningen sker senast den 31 augusti 2024.

Enligt en överenskommelse med den tidigare innehavaren kan den nya innehavaren ansöka om ersättning för ekologisk produktion, ersättning för uppfödning av ursprungsraser och ersättning för djurens välbefinnande på basen av de ersättningsberättigande djur som den tidigare innehavaren hade i sin besittning före besittningsöverföringen.

3 §.  Betalning av ersättning

Om besittningen till en hel gårdsbruksenhet överförs på det sätt som avses i 2 § kan den nya innehavaren antecknas som sökanden.

4 §.  Begränsningar i fråga om ändring av en ansökan

Till en ansökan om ersättning som avses i 1 § kan inte nya basskiften läggas till, basskiftets gränser ändras, ett basskifte delas eller basskiften slås samman efter den dag då den årliga ansökan om arealbaserad ersättning senast ska lämnas in. Basskiftets gränser kan dock ändras, om sökanden godtar den korrigeringsuppmaning som har givits av den behöriga myndigheten.

Efter den tidsfrist som avses i 1 mom. kan till ansökan inte heller läggas till sådan areal som inte ger skörd och som avses i 11 § i statsrådets förordning om krav enligt Europeiska unionen och de nationella stöden till jordbrukare avseende god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden (FFS 1384/2022).

5 §.  Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 1 april 2024.

Ikraftträdandebestämmelser

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs.

2024:23