Djurskyddsförordning (1998:96)
1 kap. Allmänt om skötsel och tillsyn av djur
1 §. Skötsel
Djur skall behandlas väl och med fasta skötselrutiner samt skyddas mot onödigt lidande, stress och sjukdom. De skall hållas och skötas i en god miljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt. De får inte i onödan skrämmas eller skärras upp.
Djur får inte hållas bundna på ett plågsamt sätt eller så att de inte kan få behövlig rörelsefrihet, vila eller tillräckligt skydd mot väder och vind. Djur får inte avsiktligt skadas eller utsättas för våld. Det är förbjudet att sparka djur och att i tuktnings- eller dressyrsyfte eller i annat sådant syfte slå djur med ett tillhygge som skadar dem.
Djur får inte utom i nödfall släpas i hornen, benen, svansen, pälsen eller omedelbart i huvudet eller annars hanteras så att de åsamkas onödigt lidande.
Ett sjukt eller skadat djur skall snarast ges nödvändig vård, om inte sjukdomen eller skadan är så svår att djuret måste avlivas omedelbart.
Djurens tänder, klövar, hovar eller klor skall inspekteras tillräckligt ofta och vid behov åtgärdas.
Foder samt föremål och ämnen som kan skada djuren skall förvaras utom räckhåll för dem.
Djur skall hållas tillfredsställande rena.
2 §. Tillsyn
Djuren skall hållas så att tillsyn kan ske utan svårigheter och på ett betryggande sätt. Tillsynen skall normalt göras minst en gång per dag. Nyfödda, sjuka eller skadade djur och djur som beter sig onormalt skall ses till oftare. Detsamma gäller för högdräktiga djur, särskilt vid tiden kring förlossningen och vid stora förändringar i vårdförhållandena. Tillsyn av djur på bete skall ske så ofta att djuren inte riskerar att bli förvildade. Vid sammanslagning av grupper av djur eller när nya djur förs in i gruppen skall särskild uppmärksamhet fästas vid eventuella beteendeproblem till följd av omställningar i de sociala relationerna.
En individuell inspektion av djuren skall göras om en allmän inspektion visar att det är nödvändigt. Upptäcks något onormalt skall åtgärder omedelbart vidtas för att utreda och avhjälpa situationen.
Djur som uppträder aggressivt mot varandra eller som annars löper en uppenbar risk att skada varandra skall hållas åtskilda.
3 §. Foder och vatten
Djur skall dagligen ges foder av god hygienisk kvalitet i tillräcklig mängd och av lämplig struktur. Fodergivan skall garantera en tillräcklig, allsidig och välbalanserad näringstillförsel. Plötsliga för-ändringar i födans sammansättning eller födomängder bör undvikas.
Djuren bör alltid ha fri tillgång till vatten. Om det inte är möjligt skall de få vatten minst två gånger per dygn.
Sjuka eller skadade djur skall hela tiden ha tillgång till vatten om inte veterinär ordinerar annat.
Det är förbjudet att tillföra djur hormoner eller andra ämnen i annat syfte än att förebygga, påvisa, bota eller lindra sjukdom eller sjukdomssymtom.
2 kap. Allmänna krav på stallar och förvaringsutrymmen för djur
4 §. Klimatet i stallar och förvaringsutrymmen för djur
Klimatet i stallet skall vara anpassat till djuren och till djurhållningsformen. I värmeisolerade stallar får den relativa luftfuktigheten under vintern inte annat än undantagsvis överstiga 80 procent. I oisolerade stallar får den relativa fuktigheten inte annat än undantagsvis överstiga uteluftens relativa fuktighet med mer än 10 procentenheter. Djuren får endast tillfälligtvis utsättas för luftföroreningar som överstiger följande värden:
1) ammoniak: 10 ppm men 25 ppm i fjäderfästallar med ströbäddar,
2) koldioxid: 3 000 ppm,
3) kolmonoxid: 10 ppm,
4) svavelväte: 0,5 ppm och
5) organiskt damm: 10 mg/m3.
Stallar och andra utrymmen för djur skall ha tillräcklig ventilation. Om ett mekaniskt ventilationssystem används och ett avbrott i systemet kan leda till att djuren avlider eller skadas måste det vara försett med larm som varnar för temperaturavvikelser, strömavbrott och fel på larmanordningen. Slutar det mekaniska ventilationssystemet att fungera måste ventilationen ordnas på annat sätt.
Djuren får inte utsättas för ständigt buller över 65 dBA. Ett djurstall skall om möjligt vara försett med fönster för dagsljus och belysningen skall vara lämplig för inspektion och skötsel av djuren samt tillgodose djurens fysiologiska och beteendemässiga behov. Används elektrisk belysning skall den vara tänd och ge så mycket ljus att det uppfyller djurens ljusbehov.
5 §. Utformningen och skötsel av stallar
Stall och utrymmen för lösgående och uppbundna djur skall hållas i gott skick och vara utformade så att de inte skadar djuren. De skall vara så rymliga att samtliga djur i utrymmet kan ligga samtidigt, röra sig obehindrat och bete sig naturligt. Inredning och övrig utrustning får inte otillbörligt inskränka djurens rörelsefrihet eller annars verka störande på dem.
Stall och andra förvaringsutrymmen för djur skall hållas rena. Stallutrymmen skall rengöras och utgödslas minst en gång dagligen, om inte systemet för djurhållningen är uppbyggt för andra rutiner som också ger god hygien, t.ex. djupströbädd. Ströbäddar och ströade liggplatser skall hållas torra och strömedlet skall ha god hygienisk kvalitet. Vid kontinuerlig uppfödning skall stallet eller stallavdelningen rengöras noggrant minst en gång per år. Vid omgångsuppfödning skall noggrann rengöring ske före varje insättning av en ny omgång djur. Automatiska utfodrings- och vattningssystem skall ses till dagligen.
Ytbehandlingen i djurstallar, boxar och kättar får inte bestå av ämnen som kan förgifta djuren. Fönster, belysningsanordningar och elektriska ledningar skall vara placerade utom räckhåll för djuren eller försedda med lämpliga skydd.
För sjuka eller skadade djur skall det finnas en avskild ändamålsenlig box eller annat utrymme där djuret kan vårdas och varifrån det om möjligt har synkontakt med andra djur av samma art. Utrymmet skall kunna värmas upp.
Golv i stallar och båspallar skall ha en jämn och halkfri yta och vara utformade så att träck avlägsnas på ett snabbt och effektivt sätt eller absorberas väl i ströet. Liggplatser skall vara torra och så stora att alla djur i samma inhägnad samtidigt kan ligga ner. Båspallar utan spaltgolv skall vara försedda med strö. Dränerade golv får endast finnas i värmeisolerade stall och skall vara utformade så att de inte skadar djuren eller inverkar menligt på deras beteende.
Drivgångar och dörröppningar skall vara utformade så att djuren kan röra sig obehindrat och att risken för att djuren skadar sig är så liten som möjligt. Gnagare och skadedjur skall bekämpas i djurstall.
Vid en nödsituation skall djuren snabbt kunna utrymmas från stallarna.
6 §. Anordningar för utfodring och dricksvatten
Utfodrings- och vattningssystemen skall vara utformade, dimensionerade och placerade så att djuren kan äta och dricka lugnt och naturligt och så att det inte uppstår onödig konkurrens om foder eller dryck. Om djuren inte ständigt har tillgång till foder skall alla djur kunna äta samtidigt vid utfodringen.
Djurens dricksvattensanordningar och dricksvattenbehållare skall hållas rena. Urin och avföring får inte förorena dricksvattnet eller fodret och vattnet får inte heller frysa.
All automatisk utrustning som är avgörande för djurens hälsa och trivsel måste inspekteras med jämna mellanrum. Om fel upptäcks måste de rättas till omedelbart eller, om inte det är genomförbart, lämpliga åtgärder vidtas för att säkra djurens hälsa och trivsel tills felet avhjälps.
3 kap. Speciella krav på skötsel och miljö för vissa djurarter
7 §. Nötkreatur
Nötkreatur som hålls bundna skall inspekteras minst två gånger om dagen. Bindslen, klavar och tjuder skall hållas rena och i gott skick.
Elektriska kodressörer får inte användas.
Kor och kvigor som har mindre än två månader kvar till kalvning får inte stå på spaltgolv. Åtminstone främre hälften av båset för en bunden kviga och tjur skall ha helt golv.
I lösdriftsstall för nötkreatur skall det finnas minst en dricksvattenbehållare eller dricksvattensystem för varje påbörjat tiotal djur.
Nötkreatur som är äldre än sex månader och som hålls för mjölkproduktion ska hållas på bete sommartid. De nötkreatur som inte hålls för mjölkproduktion ska också hållas på bete eller på annat sätt ges tillfälle att vistas ute under sommaren. Kravet på utevistelse gäller inte för tjurar och inte för kalvar. Betesperioden ska vara minst 60 dagar under perioden 1 maj - 1 oktober. Mjölkkor ska under ett dygn minst hållas på bete under tiden mellan två mjölkningstillfällen. Beläggningen får inte vara högre än att ett växttäcke bibehålls på minst 80 % av betesarealen. Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet kan bevilja befrielse från kravet att ordna bete om produktionsenheten inte till sitt förfogande har lämplig betesmark eller om uppfyllandet av kravet är oskäligt av orsaker som hänför sig till trafik, terräng eller avstånd. Befrielse beviljas för högst tre år åt gången och den återkallas om förutsättningarna för beviljandet upphör. (2010/43)
Nötkreaturens drivningsvägar och rasthagar skall vara så rymliga att uppkomsten av beteendeproblem på grund av den sociala rangskalan förhindras.
Om foder inte hela tiden finns tillgängligt skall alla nötkreatur i lösdriftsstallarna kunna äta samtidigt under utfodringstiden. I lösdriftsstallarna skall foderbordets kant vara minst 70 cm långt per vuxet djur och minst 40 cm långt per ungdjur. Vid fri tillgång till foder skall foderbordets kant minst vara 40 cm respektive 30 cm långt per djur.
8 §. Kalvar
Med kalv menas ett nötkreatur som är högst sex månader gammalt.
Kalvar som hålls inomhus skall ses till minst två gånger om dagen.
Kalvar skall utfodras minst två gånger per dag. I kalvfodret skall det finnas tillräckligt med järn så att blodets genomsnittliga hemoglobinhalt är minst 4,5 mmol/liter.
För utfodring eller annan skötsel får kalvar under sex månader tillfälligt hållas bundna under högst en timme.
När det finns fler än fem kalvar i en besättning får en kalv inte hållas i ensambox efter åtta veckors ålder om det inte föreligger veterinärmedicinska skäl.
Kalvar bör inte flyttas till en annan besättning innan de uppnått en månads ålder.
9 §.
Upphävd (2024:27).
10 §. (2003/40) Svin
Svin skall i sina utrymmen kunna se andra svin och ha möjlighet till socialt umgänge.
Svin får inte fixeras annat än tillfälligt.
Ljusintensiteten i utrymmen där svin hålls skall vara minst 40 lux under minst åtta timmar per dag.
Suggor och gyltor skall hållas i grupp under tiden från och med fyra veckor efter betäckning till en vecka före den beräknade tidpunkten för grisningen. I en anläggning med färre än tio suggor får de dock hållas i individuella boxar även under denna period. Svin som måste hållas i grupp får tillfälligt hållas i individuella boxar om de är särskilt aggressiva, har angripits av andra svin eller är sjuka eller ska-dade.
Dräktiga suggor och gyltor som är betäckta för första gången måste vid behov behandlas mot in- och utvärtes parasiter. Betäckta suggor och gyltor skall rengöras innan de placeras i grisningsboxar.
I ett stall skall svinen ha tillgång till utrymme som ger dem möjlighet att utnyttja olika delar av utrymmet för att ligga, äta och gödsla. Liggplatsen får inte bestå av gödseldränerande golv.
I grisningsboxen skall det finnas tillräckligt med plats bakom suggan för grisningen. Suggan skall utan svårighet kunna ge di åt smågrisarna och smågrisarna skall kunna komma i skydd för suggan. Smågrisarna skall ha en liggplats med helt och torrt golv där alla smågrisar kan ligga ner samtidigt samt vid behov en ändamålsenlig värmeapparat.
Utfodringshon per svin skall vara minst 15 cm lång för svin som väger mindre än 25 kg, minst 25 cm lång för svin som väger 25 men inte 50 kg och minst 30 cm lång för svin som väger mer än 50 kg. När suggor utfodras i bås skall de hållas åtskilda av båsavskiljare.
Svin skall ha tillgång till halm eller annan för platsen lämplig stimulans varmed djuren kan tillfredsställa sina arttypiska beteendebehov.
Svin skall ha tillgång till tillräckligt med vatten eller annan lämplig vätska.
Smågrisar under fyra veckor får inte avvänjas om det inte är nödvändigt på grund av djurens hälsa eller välbefinnande. Grisarna skall i god tid före avvänjningen vänjas vid det foder de får efter avvänjningen. De avvanda grisarna skall födas upp i grupp.
Sammanföring av olika grupper under uppfödningen skall undvikas. Om det måste göras bör det ske då svinen är så unga som möjligt. När svin från olika grupper blandas skall de ha tillräckliga möjligheter att fly och gömma sig för andra svin. Om det finns tecken på våldsamma slagsmål skall orsakerna omedelbart undersökas och åtgärdas. Lugnande läkemedel får inte användas för att underlätta blandning av grupper annat än i undantagsfall och då efter att en veterinär rådfrågats.
11 §. Får och getter
Får och getter får inte fixeras annat än tillfälligt.
Får och getter av ullras skall klippas minst en gång om året. Djuren får inte läggas på rygg under klippningen. De skall klippas försiktigt och noggrant av en kunnig person. Sår som eventuellt uppkommit i samband med klippningen skall skötas omedelbart. Den utrustning som används vid klippningen skall hållas ren och funktionsduglig.
Får som nyligen klippts skall ha särskild tillsyn och får inte hållas utomhus om de där kan utsättas för ogynnsamma väderleksförhållanden.
I ett utrymme med golv med ströbädd skall en tacka jämte lamm ha ett utrymme med en golvyta på minst 2 m2.
Används spaltgolv skall stavbredden vara minst 80 mm och spaltbredden högst 25 mm.
Utfodringsutrymmen för lamm (lammkammare) skall ha en yta på minst 0,2 m2 per lamm.
Lamningsboxar får inte ha spalt eller gallergolv och skall vara försedda med riklig ströbädd.
Fårens foderhäck skall vara minst 35 cm per får vid användning av en rak foderhäck och 20 cm vid användning av en cirkulär foderhäck. Vid användning av en rak foderhäck skall kanten dock vara minst 45 cm per dräktig tacka. Vid fri fodertillgång skall kanten på foderhäcken vara minst 17 cm per får. I utrymmen för får skall det finnas minst en dricksvattenbehållare eller dricksho per 30-tal får.
För getter gäller att kanten på foderhäcken skall vara minst 20 cm per killing, minst 33 cm per ungget, minst 40 cm per fullvuxen get och minst 45 cm per dräktig get.
12 §. Fjäderfä
När fjäderfäna fångas skall de hanteras varsamt och hinder och redskap som kan skada dem skall ha avlägsnats. Extra varsamt hanteras fjäderfän som har slutat värpa.
Om fjäderfäna kan komma ut och röra på sig skall den gång som leder ut ur stallet vara trygg för fåglarna.
Bestämmelser om slaktkycklingar och slaktkycklingsmödrar finns i landskapsförordningen (2011:53) om skydd av slaktkycklingar. (2011/51)
Vid behov skall fjäderfänas foder kompletteras med mineraler.
Inredningen i hönsstall skall vara utformad så att hönsen inte utsätts för foder-, vatten- och gödselspill.
Utfodrings- och dricksvattenanordningarnas höjd skall justeras allt eftersom fågeln växer så att alla fåglar kan äta och dricka utan svårigheter. Kycklingar skall alltid ha tillgång till färskt dricksvatten och strö.
Fjäderfäna skall skötas av en tillräckligt stor och kunnig personal med erfarenhet av fjäderfän och det system som används.
Fullständig rengöring och desinficering av samtliga lokaler, all utrustning och alla redskap som kommer i direkt beröring med hönorna skall ske regelbundet samt varje gång utrymmena töms och innan en grupp fjäderfän tas in. Medan utrymmena används skall de och all övrig utrustning hållas rena på ett tillfredsställande sätt. Gödsel måste avlägsnas så ofta det är nödvändigt. (2002/91)
Gäss och ankor som föds upp inomhus skall hållas på ströbädd. Kalkoner som föds upp inomhus bör hållas på ströbädd.
12a §. (2002/91) Särskilda krav på anläggningar med minst 350 värphöns
Minst en gång om dagen måste alla höns inspekteras av ägaren eller den som ansvarar för dem. Döda hönor får inte ligga kvar längre än en dag.
För att hönorna visuellt skall kunna utforska sin omgivning samt uppvisa normal aktivitet måste byggnaderna ha sådan belysning att hönorna tydligt kan se varandra och själva synas tydligt. Om dagsljus finns skall ljusöppningarna vara placerade på ett sådant sätt att de ger en jämn fördelning av ljuset i lokalen. Ljussystemet skall vara så inrättat att hälsoproblem och beteendestörningar undviks. Systemet skall ha en 24-timmarsrytm med en tillräcklig sammanhängande mörkerperiod, som riktvärde 8 timmar, för att ge hönorna möjlighet att vila och att undvika att de får nedsatt immunförsvar, ögonbesvär eller andra åkommor som vållas av ständigt ljus. När ljuset avtar bör det dämpas stegvis så att hönorna får möjlighet att finna sin viloplats utan att störas eller skadas.
Anläggningar i flera våningar skall vara konstruerade på så sätt att det är lätt att ta ut hönorna och att det är möjligt att inspektera samtliga våningar utan hinder.
13 §. Värphöns på golv
Hönsen skall rymmas att sitta på vagel, på galler eller på nät. Om hönsen går på nätgolv eller annat dränerande golv, skall minst en tredjedel av golvytan vara ströbädd. Utrymmena skall uppfylla hönsens behov av rede, sittpinne och sandbad.
Om utfodringstråg används vid utfodring av höns skall längden vid utfodringstrågets kant vara minst 12,5 cm per fullvuxen höna. Utrymme vid fodertråg vid fri utfodring: rak 40 mm per djur, rund 30 mm per djur.
Fullvuxna höns skall ha lämpliga utrymmen där de kan värpa. I ett stall i vilket värpande hönor finns, skall det per 4-5 hönor finnas minst ett rede. Används kollektivreden skall det finnas 1 m2 rede per 100 hönor.
13a §. (2002/91) Särskilda krav på anläggningar med minst 350 värphöns på golv
Alla hönor skall ha tillgång till raka fodertråg med en trågkant om minst 10 cm per höna eller runda fodertråg med en trågkant om minst 4 cm per höna.
Alla hönor skall ha tillgång till raka vattentråg med en trågkant om 2,5 cm per höna eller runda vattentråg med en trågkant om 1 cm per höna. Om vattennipplar eller vattenkoppar används skall det finnas minst en vattennippel eller vattenkopp per grupp om tio hönor och minst två vattennipplar eller vattenkoppar skall vara tillgängliga för varje höna.
Det skall finnas minst 15 cm sittpinne för varje höna. Sittpinnarna får inte ha vassa kanter eller placeras ovanför ströbädden. Det horisontella avståndet mellan pinnarna skall vara minst 30 cm. Avståndet mellan pinne och vägg skall vara minst 20 cm.
Det skall finnas en ströarea om minst 250 cm2 per höna. Minst en tredjedel av golvarean skall vara täckt med strö.
Golvet i anläggningarna skall vara så konstruerat att det på ett lämpligt sätt ger stöd för var och en av de främre klorna på varje fot.
I inhysningssystem där hönorna kan röra sig fritt mellan olika plan skall antalet våningsplan i höjdled vara begränsat till fyra, den fria höjden mellan våningsplanen vara minst 45 cm, utrustningen för utfodring och vattning vara fördelad på ett sådant sätt att alla hönor har lika tillgång till den och våningsplanen placeras så att spillning inte kan falla ner på lägre plan.
När värphönsen har möjlighet till utevistelse skall flera öppningar ge direkt tillträde till utomhusytorna. Öppningarna, som skall finnas utefter hela byggnadens längd, skall vara minst 35 cm höga och 40 cm breda. En total öppningsbredd om 2 m måste finnas tillgänglig för varje grupp om 1000 hönor. Utomhusytorna skall ha en area som är anpassad till beläggningsgraden och markytans beskaffenhet så att förorening undviks. De skall vara försedda med skydd mot dåligt vatten och rovdjur. Vid behov skall utomhusytorna vara försedda med lämpliga vattentråg.
Beläggningsgraden skall inte vara mer än nio värphöns per kvadratmeter tillgänglig area.
14 §. (2002/91) Värphöns i bur
Hönorna skall ha tillgång till ett rede, strö samt sittpinnar med en längd om minst 15 cm per höna. Inhysningen skall ske på ett sådant sätt att dödlighet och beteendestörningar hos hönsen hålls på en låg nivå. Burarna skall vara rymningssäkra samt konstruerade så att de förhindrar att djuren skadas så långt det är möjligt. Buröppningen skall vara så stor att det går att ta ut en vuxen höna ur buren utan att djuret utsätts för lidande eller skadas. Burarna får placeras i högst tre våningar.
En fullvuxen höna skall om hon är ensam i buren ha en burarea på minst 1000 cm2. Om flera hönor hålls i samma bur skall utrymmet vara minst 750 cm2 per höna. Deflektorplattor mot spill får inte inkräkta på denna yta. Det skall finnas ett fodertråg som fåglarna har oinskränkt tillgång till. Dess längd skall vara minst 12 cm per fullvuxen höna. Om inte dryckesnipplar eller dryckestråg finns, skall varje batteri vara försett med en sammanhängande dryckesränna av samma längd som fodertråget. Där dryckesnipplar eller dryckestråg används, skall minst två nipplar eller tråg vara tillgängliga för varje höna.
Burarna skall vara minst 40 cm höga över 65 % av burytan och de får inte vara under 38 cm på något ställe.
Burgolven skall vara konstruerade så att de ger tillräckligt stöd åt de främre klorna på varje fot. Lutningen får inte överstiga 14 % eller 8°. Trådens tjocklek i burens golvnät skall vara minst 2,0 mm.
Burarna skall vara försedda med klonötare av lämpligt slag.
Landskapsregeringen får i enskilda fall meddela undantag från kraven i 1 och 2 mom. angående rede, strö, sittpinnar och burarea per höna. Ett undantag får inte innebära att utrymmet i en bur understiger 550 cm2 per höna. Undantag får inte meddelas för burar som tagits i bruk efter den 1 januari 2003. Ett undantag får inte sträcka sig längre än fram till den 31 december 2009.
15 §. Pälsdjur
En pälsdjursfarm skall placeras på sådan plats i terrängen att det är lätt att sköta djuren. Omgivningen skall vara störningsfri och området skall inhägnas.
I anslutning till en minkbur skall det finnas en lya där djuren kan söka skydd. Under den kalla årstiden skall lyorna vara försedda med strö.
Bottenytan i springburar avsedda för minkar och djur av motsvarande storlek skall vara minst 1800 cm2 och burens höjd minst 38 cm. Hålls en hona med valpar eller ett vuxet handjur i bur skall bottenytan vara 2100 cm2. Med undantag för iller får endast ett vuxet djur placeras i varje bur.
Maskstorleken på bottennät i minkbur får högst vara 8,8 cm2 och tjockleken på tråden minst 1,8 mm. Under diperioden skall det finnas ett valpgaller på golvet.
Bosektioner för rävar och djur av motsvarande storlek skall minst ha följande mått: längd 240 cm, bredd 105 cm och höjd 60 cm. Bosektionen kan indelas i 2-4 lika stora avdelningar. Delas sektionen i två avdelningar får det finnas tre djur per avdelning. Delas sektionen i tre avdelningar får två djur finnas i vardera avdelning och delas sektionen i fyra delar får det finnas ett djur i varje avdelning. Burarna skall inte placeras så nära varandra att djuren kommer åt att skada varandra.
Maskstorleken på bottennät i rävbur får högst vara 11,5 cm2 och tjockleken på tråden minst 2,1 mm. Bottennätet i bur för avelsdjur skall vara tillverkat av plastbeklädd metalltråd.
16 §. Reptiler och amfibier
Terrariets längd bör inte vara kortare än den marklevande ormens längd samt bredden och höjden inte kortare än halva längden. För trädlevande ormar skall istället höjden vara minst lika med ormens längd och kortaste sidan två tredjedelar av ormens längd.
För jätteormar (boa och pyton) kan ovanstående mått reduceras så att terrariets längd är minst tre fjärdedelar av ormens längd. Bredden och höjden bör inte understiga halva ormens längd.
17 §. Hjortdjur
Välbefinnandet hos hjortarna skall kontrolleras regelbundet utan att djuren störs i onödan. Under tillskottsutfodringsperioden tillses hjortarna i samband med den dagliga utfodringen.
Minst 10 % av ytan i ett vilthägn för hjortdjur och mufflon skall bestå av skog eller buskmark.
18 §. Strutsfåglar
Strutsarna skall tillses minst två gånger per dag. Störning av djuren skall undvikas särskilt under fortplantningstiden. Störning av rangordningen inom fågelgruppen skall undvikas.
Ett djur får inte hållas åtskild från de andra djuren om inte djuret är sjukt, trakasseras av de andra eller beter sig aggressivt mot de andra djuren. En fågel som skilts från de övriga skall om möjligt hållas inom syn- eller hörhåll för de övriga fåglarna.
Över tre månader gamla strutsfåglar får inte vara inomhus kontinuerligt. Tiden inne i stallet får inte överstiga 10 dygn per månad. Strutsfåglar bör inte bli genomvåta.
Strutsfåglarnas kycklingar skall börja rastas så snart som möjligt efter kläckningen. Om vädret tillåter skall över tre dagar gamla kycklingar släppas ut dagligen. Är vädret ogynnsamt skall det sörjas för att kycklingarna rör på sig inne i stallet.
Transport av strutsfåglar skall i möjligaste mån undvikas.
Strutsfåglarna får inte användas i löptävlingar eller ridas på.
Det är viktigt med rätt sammansatt kost för att förhindra uppkomsten av ledskador och skador på benstommen. Strutsfåglarna skall redan som kycklingar ha tillgång till både grovt och färskt foder. Kycklingar under tre månader skall alltid ha tillgång till foder. Djuren skall hela tiden ha tillgång till dricksvatten.
För matsmältningen skall över fem månader gamla djur ha tillgång till grus eller småsten. Veckogamla kycklingar ges endast små mängder grus.
Om kycklingarna präglas på sin skötare skall skötaren dagligen vara tillsammans med kycklingarna så mycket som möjligt.
Fjädrar får inte plockas från en levande strutsfågel. Fjädrar får endast klippas av ovanför fjäderns blodsträng och av fågelns ving och stjärtdelar får inga betydande delar klippas bort.
Höjden till stallets innertak skall för vuxna strutsar vara minst 3 m och för vuxna nanduer och emuer minst 2,5 m.
Golvet i stallet skall vara grovt och lätt att rengöra. Golvet i utrymmen för kycklingar skall vara värmeisolerat eller försett med golvvärme. Fuktabsorberande strö av t.ex sand, sågspån eller hackad halm som fåglarna inte gärna äter av skall användas på golven med undantag för utrymmen för kycklingar under 3 veckor.
I stallet skall djurgrupperna hållas åtskilda från varandra så att kontakten mellan dem inte orsakar onödig stress.
I hägn för strutsfåglar skall omgivningarna vara lugna och jordmånen torr. Kontakten mellan avelsgrupper skall undvikas.
Innan fåglarna placeras i en tom farm skall föremål som fåglarna kan svälja avlägsnas. Farmen skall sedan kontrolleras dagligen. Vid farmen skall det finnas skyltar som förbjuder obehöriga tillträde samt anger att det är förbjudet att kasta in föremål i rasthagen.
I rasthagen skall det finnas ett område med ren sand för sandbad som är minst 1,5 m x 1,5 m stort och 15 cm djupt. I en rasthage för avelsgrupp skall det finnas ett lämpligt område för äggläggning.
Från rasthagen skall det finnas tryggt tillträde till stallet. Om marken i rasthagen är frusen, skall den sandas så att fåglarna inte halkar.
Rasthagar som ligger bredvid varandra skall skiljas från varandra för att förhindra konfrontationer mellan fåglarna.
19 §. Skötsel av nyfödda djur
Djur skall ges möjlighet att föda på ett så naturligt sätt som möjligt och så att avkomman inte kommer till skada.
Gödselrännan bakom en bunden ko eller kviga skall täckas före kalvningen.
Ett nyfött lamm och en nyfödd killing skall hållas tillsammans med tackan respektive geten i minst 24 timmar efter födseln om inte någon särskild orsak talar för att djuren skiljs åt. Nyfödda lamm och killingar skall övervakas för att man skall kunna försäkra sig om att det uppstår ett band mellan modern och avkomman. Vid behov skall det finnas en värmeapparat för att trygga tillgången till tilläggsvärme för lammen och killingarna. Nyfödda djur som inte ges möjlighet att dia skall ges råmjölk eller någon ersättande produkt så snart som möjligt efter födseln. Nyfödda kalvar skall ges råmjölk eller någon ersättande produkt senast inom sex timmar från födseln. Därefter skall djuren ha mjölk eller någon ersättande produkt fram till avvänjningen. Fr.o.m. en veckas ålder och fram till avvänjningen skall kalvar, lamm, killingar och föl ha fri tillgång till gräs, hö eller något annat fiberhaltigt foder.
20 §. Sällskapsdjur
1 och 2 mom. upphävda (2024:27).
Övriga sällskapsdjur skall ha ett förvaringsutrymme som är tillräckligt stort för att möjliggöra de rörelser och den motion som varje djur behöver. Det skall också innehålla en inredning som aktiverar djuret och ger de klättermöjligheter, grävmöjligheter, viloplatser, gömställen, bad-, sim- eller dykmöjligheter som varje djurart behöver för att kunna utöva sitt naturliga beteende. Om ett djur har särskilda krav på klimat, som temperatur och luftfuktighet, skall detta tillgodoses. Djur som har behov av att vara tillsammans med andra djur skall hållas och skötas på ett sätt som tillgodoser dessa behov.
20a §. (2021/170) Förvaring av polishundar
Förvaringsutrymmen för polishundar ska vara tillräckligt rymliga.
Bottenytan i en bur eller annat motsvarande utrymme för förvaring av en polishund under arbetstid ska inte vara mindre än 3,5 m2. Golvet i utrymmet ska ha fast botten. Höjden i ett sådant utrymme ska vara minst två gånger hundens längd från bröstbenet till svansfästet. Om fler än en hund vistas i samma utrymme, bestäms höjden enligt den större hundens längd.
Polishundar får hållas i lådor eller burar avsedda för transport av dem om tjänsteuppdraget, en sjukdom hos hunden eller något annat tillfälligt och godtagbart skäl så kräver.
20a § upphävs den 1 juni 2025 genom (2024:27).
4 kap. Allmänna krav på beten och hägn
21 §. Beten, fållor och rastgårdar
Betena skall vara lämpliga för de djur som finns där. Antalet djur skall stå i proportion till betenas storlek, terräng och växtlighet. Betesmarker, rastgårdar och drivningsvägar skall vara fria från främmande föremål som kan skada djuren. Stängslet skall vara utformat så att djur under normala förhållanden inte skadas. I betet får det inte finnas för trånga eller vassa hörn. Marken ska, i anlagda rastgårdar, utfodringsplatser och på andra av djur hårt belastade ytor utomhus, vara hårdgjord, dränerad eller naturligt ha motsvarande funktion.
I fållor, rastgårdar och hagar för utegående djur skall det finnas skydd mot ogynnsamma väderleksförhållanden.
På utfodringsplatserna måste det finnas tillräckligt med utrymme så att alla djur i gruppen kan äta samtidigt såvida djuren inte har fri fodertillgång. Ett djur högt upp på den sociala rangskalan får inte tillåtas dominera hela foderplatsen.
När ett djur hålls på bete får djurets rörelsefrihet inte begränsas genom att tyngder eller andra hindrande föremål fästs vid djuret eller genom att olika delar av djurets kropp binds samman eller genom att djuret binds samman med ett annat djur.
Bara sådana djur som är lämpade för utevistelse under den kalla årstiden får hållas ute året om under förutsättning att de yttre förhållandena, som terräng och markbeskaffenhet, är lämpliga för djurslaget och rasen. Djur som hålls ute året om skall ha tillgång till ligghall, hydda eller motsvarande, som ger dem skydd mot väder och vind samt en torr och ren liggplats som inte får frysa till och som är så stor att alla djur kan ligga ner samtidigt.
Djur som behöver särskild vård skall kunna tas om hand i ett närbeläget utrymme som kan värmas upp.
22 §. Vilthägn
Hägnen skall vara lämpliga för djurarten och så stora att ett djur längre ner på flockens rangskala har möjlighet att fly undan och gömma sig för djur högre upp på rangskalan. I hägnet får det inte finnas för trånga eller vassa hörn.
I eller i anslutning till hägnet skall det finnas trygga och ändamålsenliga utrymmen där djuren kan undersökas, behandlas och skötas på annat sätt samt isoleras.
Stängslet skall vara tillräckligt kraftigt och högt för att under alla årstider hindra de inhägnade djuren från att komma ut och andra djur från att komma in. Nätet skall vara sträckt och förankrat i marken och lätt för djuren att upptäcka. Övriga regler avseende anläggande och underhåll av stängsel till vilthägn fastställs av landskapsregeringen i anslutning till anmälan enligt 36 § djurskyddslagen.
5 kap. Behandling av djur
23 §. Mjölkning
Mjölkningsutrustningen skall vara i gott skick och mjölkningen bör utföras på ett sådant sätt att djurens juver inte kommer till skada.
Rikligt mjölkande kor skall mjölkas minst två gånger om dagen. Getter och tackor som mjölkas skall med hänsyn till deras mjölkproduktion mjölkas tillräckligt ofta.
24 §. Dressyr och användning
Djur får inte dresseras eller användas så att deras hälsa eller välbefinnande tar skada. Djur får inte tvingas att försöka anstränga sig på ett sätt som överstiger deras naturliga anlag eller krafter.
Vad 1 mom. stadgar om användning av djur gäller inte användning av hundar eller andra djur i myndighetsutövning i sådana uppgifter som anknyter till djurets användningsändamål och som på grund av uppgiftens art är förknippade med risk för att djuret skadas.
25 §. Åsamkande av onödigt lidande
Med onödigt lidande avses
1) att levande djur används som mål vid övningsskjutning eller skyttetävling,
2) att taggsporrar, tagghalsband och taggbetsel används,
3) att levande fisk fjällas eller rensas samt att levande djur plockas eller flås,
4) att levande fåglar eller däggdjur eller andra ryggradsdjur ges som föda till ett djur i vård, om detta inte är nödvändigt för att det djur som vårdas senare skall kunna sättas ut i naturen eller i övrigt absolut nödvändigt för djuret,
5) att mer än skälig människokraft används vid utdragning av foster ur födande djur,
6) att djur forslas upphängda vid någon kroppsdel,
7) att husdjur eller sådana djur som uppfötts i en farm i produktionssyfte dödas med skjutvapen vid drevjakt eller vid jakt med hund,
8) att djur görs orörliga med hjälp av elektricitet, samt
9) annan verksamhet och andra åtgärder som riktar sig mot djuret och åsamkar det onödigt lidande, onödig smärta eller onödig plåga.
6 kap. Operativa ingrepp, avel m.m.
26 §. Tillåtna operativa ingrepp
Utan hinder av 8 § 1 och 2 mom. djurskyddslagen är följande åtgärder på djur tillåtna:
1) perforation, klippning och tatuering av öronen hos svin, nötkreatur, får, getter och andra animalieproduktionsdjur samt fästande av öronmärke och inoperering av mikrochips på djuren och märkning av ovan nämnda djur på något annat sätt när åtgärden vidtas av en kompetent person och åsamkar kortvarig och lindrig smärta,
2) borttagande av vargtänder på häst när åtgärden vidtas av en veterinär, tatuering av hästar när åtgärden vidtas av en veterinär eller under tillsyn av en sådan, inoperering av mikrochips på hästar när åtgärden vidtas av en kompetent person samt frysmärkning av hästar när åtgärden vidtas av en kompetent person,
3) tatuering av katter när åtgärden vidtas av en veterinär, tatuering av hundar när åtgärden vidtas av en kompetent person samt inoperering av mikrochips på katter och hundar när åtgärden vidtas av en kompetent person,
4) märkning av andra djur än de som avses i 1-3 punkten när åtgärden vidtas av en kompetent person och åsamkar kortvarig och lindrig smärta,
5) (2003/40) kastrering av svin som är yngre än åtta dagar genom en öppen kirurgisk metod när åtgärden vidtas av en kompetent person, kastrering av får som är yngre än sex veckor med Burdizzotång när åtgärden vidtas av en kompetent person samt kastrering av svin som är åtta dagar eller äldre, getter, hästar och nötkreatur när åtgärden vidtas av en veterinär,
6) kastrering eller sterilisering av katter, hundar och andra sällskaps- eller hobbydjur när åtgärden vidtas av en veterinär,
7) avhorning av nötkreatur, får och getter genom kirurgi när åtgärden vidtas av en veterinär under bedövning samt förstöring av hornanlaget hos kalvar som är yngre än fyra veckor när åtgärden vidtas av en kompetent person,
8) klippning eller slipning av vassa tandspetsar hos grisar som är yngre än åtta dagar med hjälp av en ändamålsenlig tång eller slipapparat när åtgärden vidtas av en kompetent person, om skador på suggornas spenar förekommer,
9) insättning av nosring hos nötkreatur när åtgärden vidtas av en veterinär, samt
10) kapning av bakåt eller inåt pekande tår fram till första leden hos avelstuppar under de 72 första levnadstimmarna när åtgärden vidtas av en kompetent person.
Med en kompetent person avses i 1 mom. en person som har tillräckliga kunskaper i den teknik som används för vidtagande av åtgärden, tillräcklig skicklighet i att vidta åtgärden samt nödvändiga kunskaper om gällande djurskyddsbestämmelser. (2003/40)
De redskap och anordningar som används vid åtgärder på djur skall vara lämpliga för ändamålet, rena och funktionsdugliga.
27 §. Förstöring av kalvars hornanlag
Förstöring av hornanlaget hos en kalv som är yngre än fyra veckor är tillåtet endast genom bränning. Hornanlaget får inte förstöras med lut eller annat frätande ämne. De instrument eller anordningar som används vid bränningen skall hållas rena och funktionsdugliga. När varmbränning används skall brännjärnet vara glödande hett under hela bränningen. Varje hornämne får brännas endast en gång under högst 20 sekunder. Under bränningen skall man se till att kalven inte kan röra på huvudet.
28 §. Avel
Sådan naturlig eller artificiell reproduktion och en sådan avelsmetod som åsamkar eller kan åsamka djur lidande eller skada får inte användas.
Djur får inte hållas för produktionsändamål, om det inte utgående från deras feno- eller genotyp rimligen kan antas att djuren kan hållas utan att det är till men för djurens hälsa eller välbefinnande.
29 §. Farmuppfödning av vilda djur
Följande vilda däggdjurs- och fågelarter är tillåtet att hålla för farmuppfödning för produktion av kött, ägg eller avelsdjur för kött- eller äggproduktion:
hjortdjur, skogshare, vildsvin, mufflon, hönsfåglar, gräsand, struts, emu och vanlig nandu.
För skinn- och pälsproduktion är det tillåtet att hålla mink, iller, räv och mårdhund i farm.
30 §. Djurtävlingar
Vid offentlig tävling av djur skall det finnas en veterinär som förordnats av landskapsregeringen. Med offentlig tävling avses alla former av tävlingar som sker med djur och som genom annonsering eller på annat sätt bekantgjorts eller till vilka anmälan skall ske.
Veterinären skall före tävlingen besiktiga tävlingsområdet och de deltagande djuren. Om djur utsätts eller kan antas bli utsatt för skada eller lidande skall veterinären med omedelbar verkan helt eller delvis förbjuda tävlingen eller att ett visst djur deltar i tävlingen.
Vid nedanstående offentliga tävlingar får tävlingsveterinärens medverkan inskränkas till besiktning av de deltagande djuren och tävlingsområdet varje tävlingsdag före tävlingen:
1) hopptävling med svårighetsgrad t.o.m. lätt A för ponny och hopptävlingar med svårighetsgrad t.o.m. 1,20 för övriga hästar,
2) precisionskörning vid körtävlingar med häst,
3) hästplöjning,
4) skogskörning med häst,
5) brukskörning med häst och vagn,
6) bruksridning,
7) ridtävling med islandshästar,
8) voltigetävling,
9) gymkhanatävling med häst,
10) tornerspel med häst,
11) draghundstävling, inbegripet nomekörning och tävling i nordisk stil, i sprintklass på en sträcka av längst 30 kilometer, samt
12) hundkapplöpning på rakbana.
Följande offentliga tävlingar får genomföras utan någon medverkan av tävlingsveterinär:
1) dressyrtävling med häst,
2) dressyrprov vid fälttävlan med häst,
3) dressyr vid körtävling med häst,
4) klubbtävling, arrangerade som hopptävlingar med svårighetsgrad t.o.m. lätt B för ponny respektive svårighetsgrad t.o.m. 1,10 för övriga hästar,
5) lokaltävling, arrangerade som hopptävlingar med svårighetsgrad t.o.m. lätt B för ponny respektive svårighetsgrad t.o.m. 1,10 för övriga hästar,
6) agilitytävlingar och liknande tävlingsformer med hund,
7) lokala vallhundstävlingar,
8) jaktprov med hund, samt
9) tävling med andra små sällskapsdjur än hundar och katter.
31 §. Cirkusdjur
På cirkus och vid annan jämförbar föreställning får inte apor, rovdjur, vilda idisslare, hovdjur, pungdjur, säldjur, noshörningar, flodhästar, rovfåglar, strutsfåglar eller krokodildjur användas.
Utan hinder av vad som stadgas i första mom. får dock hundar, tamkatter, sjölejon, tamhästar och tama åsnor användas.
7 kap. Storleken på boxar och bås m.m.
32 §. Storleken på boxar och bås
De mått som anges i detta kapitel är minsta mått för normal inredning. I ett befintligt stall kan mindre avvikelser från måttbestämmelserna accepteras, om det är djurskyddsmässigt acceptabelt för det enskilda djuret. Detsamma gäller vid ombyggnad, under förutsättning att planlösningen i stallet är god.
33 §. Ensambox
Djurslag | Boxens minsta mått i m2 | Övriga krav |
---|---|---|
Kalv 0 – 4 veckor | längd: 1,20 m, bredd: 1,00 m | Välströad bädd. Boxens väggar skall tillåta ögonkontakt och beröring med andra nötkreatur om inte veterinärmedicinska skäl kräver avskildhet. |
Kalv 4 – 8 veckor | längd: 1,40 m, bredd: 1,10 m | |
Fullvuxet får eller get | 1,4 | Djuret skall obehindrat kunna vända sig runt. |
Galtbox | 6 | Galten skall obehindrat kunna vända sig runt. Om boxen används för betäckning skall det finnas tillräckligt utrymme för betäckningen. |
Betäckningsbox | 10 | Boxen skall ha riklig ströbädd och får inte ha spalt- eller gallergolv. |
Bås för bundna nötkreatur skall vara tillräckligt långt och brett så att djuret kan stå och ligga ner på ett jämnt underlag.
34 §. (2003/40) Box för flera djur
Djurslag | Golvyta m2/djur | Övriga krav |
---|---|---|
Kalv under 150 kg | 1,5 | Djuren skall kunna vända sig runt och ligga ner utan svårigheter. Välströad box för djur under 2 veckor. Golvytan i box med djupströbädd skall vara minst 30 % större än i boxar med spaltgolv för djur över 150 kg. |
Ungdjur 150-220 kg | 1,7 | |
Ungdjur 220-400 kg | 1,9 | |
Ungdjur > 400 kg | 2,3 | |
Dikor | 4,5 | Har boxen dränerat golv skall det finnas en ströad liggplats för varje ko. |
Mjölkkor | 6,0 | |
Killing | 0,25 | Angivna mått gäller golvyta exklusive foderhäckyta. Killingboxen skall ha en välströad ströbädd och får inte ha spalt- eller gallergolv. |
Ungget | 0,5 | |
Get | 1,20 | |
Get med killingar | 2 | Boxen skall ha en välströad ströbädd och får inte ha spalt- eller gallergolv. |
Lamm under 15 kg | 0,25 | Boxen skall ha en välströad ströbädd och får inte ha spalt- eller gallergolv. |
Lamm 15-30 kg | 0,50 | |
Lamm över 30 kg | 0,75 | |
Får upp till 55 kg | 1,0 | Gäller golv med ströbädd. För galler eller spaltgolv är minimiytan 0,8 m2. |
Får över 55 kg | 1,4 | Gäller golv med ströbädd. För galler eller spaltgolv är minimiytan 1,0 m2. |
Dräktig tacka upp till 55 kg | 1,3 | Gäller golv med ströbädd. För galler eller spaltgolv är minimiytan 1,1 m2. |
Dräktig tacka över 55 kg | 1,7 | Gäller golv med ströbädd. För galler eller spaltgolv är minimiytan 1,3 m2. |
35 §. Utrymme för hästar
Hästar i spiltor skall ha följande utrymmen:
Spilta | Utfordringsspilta | ||||
---|---|---|---|---|---|
längd, m | bredd, m | Skiljeväggens höjd exkl. galler, m | längd, m | bredd, m | |
Ponny A (längd < 1,60 m, mankhöjd 1,07 m) | 1,80 | 1,15 | 0,95 | 1,75 | 0,50 |
Ponny B (längd 1,95 m, mankhöjd 1,08-1,30 m) | 2,15 | 1,40 | 1,15 | 2,10 | 0,55 |
Ponny C (längd 2,10 m, mankhöjd 1,31-1,40 m) | 2,35 | 1,50 | 1,25 | 2,30 | 0,60 |
Ponny D (längd 2,20 m, mankhöjd 1,41- 1,48 m) | 2,45 | 1,60 | 1,30 | 2,40 | 0,65 |
Liten häst (längd 2,35 m, mankhöjd 1,49-1,60 m) | 2,65 | 1,75 | 1,40 | 2,60 | 0,70 |
Stor häst (längd 2,50 m, mankhöjd 1,61-1,70 m) | 2,85 | 1,85 | 1,50 | 2,75 | 0,75 |
Häst med en mankhöjd över 1,70 m | 1,7 x mankhöjd | 1,1 x mankhöjd | 0,9 x mankhöjd | 1,65 x mankhöjd | 0,45 x mankhöjd |
Hästar i box skall ha följande utrymmen:
Enhästbox | Fölningsbox | |||
---|---|---|---|---|
area, m2 | kortaste sida, m | area, m2 | kortaste sida, m | |
Ponny A | 4,0 | 1,60 | 4,5 | 1,90 |
Ponny B | 5,0 | 1,90 | 6,5 | 2,30 |
Ponny C | 6,0 | 2,10 | 7,5 | 2,50 |
Ponny D | 7,0 | 2,20 | 8,5 | 2,60 |
Liten häst | 8,0 | 2,35 | 10,0 | 2,80 |
Stor häst | 9,0 | 2,50 | 11,0 | 3,00 |
Häst med en mankhöjd över 1,70 m | (1,8 x mankhöjd)2 | 1,5 x mankhöjd | (2,0 x mankhöjd)2 | 1,8 x mankhöjd |
Takhöjden i stallet skall vara 1,5 x mankhöjden, dock lägst 2,2 m. I boxväggar och spiltskiljeväggar skall avstånd mellan vägg och tak vara mindre än 150 mm eller mer än 450 mm och avståndet mellan vägg eller boxdörr och golv mindre än 35 mm.
Fria öppningar i galler för stor och liten häst bör för stående galler vara mindre än 25 mm eller 65-85 mm och för liggande galler mindre än 85 mm eller 160-200 mm eller mer än 450 mm.
35 § upphävs den 1 januari 2026 genom (2024:27).
36 §. Utrymmeskrav för kycklingar och värphöns på golv
Kycklingarnas ålder | Antal kycklingar/m2 | Längden vid utfodringstrågets kant per kyckling | Längden vid vattentrågets kant per kyckling | Antal kycklingar per rund vattenbehållare |
---|---|---|---|---|
0-6 veckor | 25 | 2 cm | 0,5 cm | 150 |
7-12 veckor | 15 | 5 cm | 0,65 cm | 100 |
13-18 veckor | 10 | 5 cm | 0,65 cm | 100 |
I utrymmen för fullvuxna värphöns får det högst finnas 30 kg värphöns/m2.
37 §. (2011/51) Utrymmeskrav för övriga fjäderfä på golv
Avelsdjur ska ha följande utrymmen:
Golvarea | Värprede | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Enbart inomhus, djur/m2 | Vid möjlighet till utevistelse, djur/m2 | Längd, m | Bredd, m | Höjd, m | Foderautomater/100 djur | |
Kalkoner | 2 | 0,5 | 0,4 | 0,6 | 2 | |
Gäss | 1 | 2 | 0,6 | 0,6 | 0,6 | 3 |
Ankor | 2 | 4 | 0,4 | 0,4 | 0,5 | 2 |
En rastgård bör vara minst dubbelt så stor som vad som föreskrivs som minsta mått för inomhusutrymmet.
Slaktdjur ska ha följande utrymme:
Golvarea | |||||
---|---|---|---|---|---|
Ålder, veckor | Enbart inomhus, kg/m2 | Vid möjlighet till utevistelse, kg/m2 | Foderautomater/100 djur | Vattenbehållare/100 djur | |
Kalkoner | 0-12 | 30 | 1,5 | 1 | |
Kalkoner | 13-18 | 30 | 3,0 | 2 | |
Gäss1, 2 | 14 | 18 | 4,0 | 4 | |
Ankor1 | 16 | 20 | 3,0 | 3 | |
Runt fodertråg 7 mm/djur (fri utfodring), rakt vattentråg 9 mm/djur. | |||||
1 Under den första uppfödningsveckan får beläggningen vara högst 15 djur/m2. Beläggningen ska därefter sänkas successivt. Efter 4 veckor gäller tabellvärdena. | |||||
2 Uppfödning i ligg- och utfordringshall med rastgård: golvarea i ligghall 32 kg/m2, rastgård 10 ggr ligghallsarean. |
Bestämmelser om slaktkycklingar finns i landskapsförordningen om skydd av slaktkycklingar.
38 §. Utrymmeskrav för strutsfåglar
Djurstall | Rasthage | |||
---|---|---|---|---|
Fågelart och ålder | Max antal fåglar | Fållans minsta yta (m2) | Minsta yta/fågel (m2) | Rasthagens minsta yta (m2) |
Struts, emu och nandu (Rhea Americana) < fyra dagar | 40 | 1 | ||
Struts > 4 dagar - 3 veckor | 40 | 5 | 10 | 100 |
Emu och nandu > 4 d - 3 v | 40 | 5 | 5 | 75 |
Struts > 3 v - 6 mån | 403 | 15 | 10-40 | 100-10004 |
Emu och nandu > 3 v - 6 mån | 403 | 10 | 20 | 100-5004 |
Struts > 6 mån - 1 år | 30 | 800/3 | 1000 | |
Emu och nandu > 6 mån - 1 år | 20 | 150 | 500 | |
Struts > 1 år - könsmogen | 30 | 1000/3 | 1000 | |
Emu och nandu > 1 år - könsmogen | 20 | 200 | 500 | |
Vuxen struts | 5 | 30 | 2000/3 | 1000 |
Vuxen emu och nandu | 1+15 | 30 | 250 | 500 |
3 Om kycklingarna är av samma storlek. | ||||
4 Utrymmet skall ställas i relation till fågelns ålder. | ||||
5 Om mer än en avelsgrupp finns inom samma område är det viktigt att fåglarna har tillräckligt skydd och extra utrymme så att de kan undvika varandra. |
39 §. (2003/40) Utrymmeskrav för svin
För svin som hålls i grupp gäller följande minimikrav, om inte annat följer av 2 mom.:
Levande vikt | Golvyta m2/djur | Övriga krav |
---|---|---|
högst 10 kg | 0,15 | |
över 10 men högst 20 kg | 0,20 | Golvytan i box med djupströbädd skall vara minst 30 % större än i boxar med andra golv. |
över 20 men högst 30 kg | 0,30 | |
över 30 men högst 50 kg | 0,40 | |
över 50 men högst 85 kg | 0,55 | |
över 85 men högst 110 kg | 0,65 | |
över 110 kg | 1,00 |
För gyltor efter betäckning och suggor som hålls i grupp gäller följande minimikrav:
Golvyta m2/djur | Övriga krav | |
---|---|---|
Gylta efter betäckning | 1,64 | Om djuren hålls i en grupp med mindre än sex individer skall den fria golvytan ökas med 10 %. Om de hålls i en grupp med 40 eller fler individer kan den fria golvytan minskas med 10 %. Minst 0,95 m2 per gylta och 1,3 m2 per sugga måste vara en sammanhängande fast golvyta varav högst 15 % får reserveras för dräneringsöppningar. Om färre än sex individer hålls i boxen skall dess sidor vara längre än 2,4 m, annars skall sidorna vara längre än 2,8 m. |
Sugga | 2,25 |
För spaltgolv av betong som används för svin som hålls i grupp gäller följande krav:
Spaltvidd högst | Stavbredd minst | |
---|---|---|
Smågrisar | 11 mm | 50 mm |
Avvanda smågrisar | 14 mm | 50 mm |
Avels- och slaktsvin | 18 mm | 80 mm |
Gyltor efter betäckning och suggor | 20 mm | 80 mm |
Ikraftträdandebestämmelser
Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs.
1998:96
Denna förordning träder i kraft den 1 november 1998.
Bestämmelsen i 7 § 5 mom gäller från den 1 januari 2005.
- Rådets direktiv: 88/166/EGG
- Rådets direktiv: 91/629/EGG
- Rådets direktiv: 91/630/EGG
- Rådets direktiv: 97/2/EG
2002/91
Denna förordning träder i kraft den 15 januari 2003.
- Rådets direktiv: 1999/74/EG
2003/40
Denna förordning träder i kraft den 1 augusti 2003. Förordningens 39 § 2 och 3 mom. tillämpas endast på anläggningar som uppförs, byggs om eller tas i bruk efter förordningens ikraftträdande. Från och med den 1 januari 2013 tillämpas bestämmelserna på alla anläggningar.
- Rådets direktiv: 2001/88/EG
- Kommissionens direktiv: 2001/93/EG
2010/43
Denna landskapsförordning träder i kraft den 1 juli 2010.
2011/51
Denna förordning träder i kraft den 1 juli 2011.
- Rådets direktiv 2007/43/EG
2021/170
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2022.