Biblioteksförordning (1997:83) för landskapet Åland

1 §.  Allmänt

I denna landskapsförordning finns bestämmelser om centralbibliotekets uppgifter samt om behörighetskraven för de allmänna bibliotekens personal.

2 §.  Centralbibliotekets uppgifter

Centralbibliotekets uppgifter är att:

1) samordna biblioteksverksamheten vid de allmänna och de av landskapet upprätthållna vetenskapliga biblioteken samt fungera som informationscentral genom att

a) upprätthålla en databas över litteratur och övrig media vid biblioteken,

b) utveckla arbetsmetoder samt anskaffa och utveckla hjälpmedel för biblioteksverksamheten i landskapet, samt

c) utgöra en central för fjärrlåneverksamheten;

2) i samarbete med landskapsregeringen anordna fortbildning för de allmänna bibliotekens personal,

3) anskaffa och upprätthålla en så fullständig samling som möjligt av litteratur och övrig media som berör landskapet, samt

4) fungera som bibliotek för högskoleundervisningen i landskapet.

5) (2024/10) tillhandahålla litteratur anpassade för personer med funktionsnedsättning, såsom tal- och punktskriftsböcker.

3 §.  (2024/10)  Personal- och behörighetskrav

Allmänna bibliotek och centralbiblioteket ska ha tillräckligt många anställda med utbildning inom biblioteks- och informationsområdet eller annan lämplig utbildning. Centralbiblioteket ska därutöver ha tillräckligt många anställda bibliotekarier.

Behörig för en tjänst som bibliotekarie är den som avlagt en högskoleexamen med lämplig inriktning på högre nivå motsvarande nivå 7 enligt den europeiska referensramen för kvalifikationer (EQF).

Bestämmelser om språkkrav för personer som anställs som tjänsteman eller arbetstagare hos kommun finns i 9 kap. 60 § i kommunallagen (1997:73) för landskapet Åland.

4 §.  Övergångsbestämmelse

Den som när denna förordning träder i kraft innehar kompetens för bibliotekarietjänst vid allmänt bibliotek enligt de bestämmelser som då gäller skall fortfarande anses kompetent för sådan tjänst.

Ikraftträdandebestämmelser

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs.

1997:83

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 1998.

2003/87

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2004.

Den som när denna förordning träder i kraft är behörig för tjänst vid allmänt bibliotek enligt de bestämmelser som då gäller skall fortfarande anses behörig för sådan tjänst.

2005/33

Denna förordning träder i kraft den 1 augusti 2005.

2024/10

Denna förordning träder i kraft den 1 februari 2024.