Landskapsförordning (1957:35) angående verkställighet och tillämpning av landskapslagen om fiske

1 §.

Fås vid bedrivande av fiske, varom i 2 § landskapslagen om fiske nämns, överenskommelse om platserna för ryssjor eller andra redskap ej till stånd eller äro särskilda ordningsföreskrifter eljest påkallade, meddele [vederbörande länsman] eller [magistrat] närmare anvisningar och föreskrifter härutinnan med beaktande av, att varje idkare av fiske beredes tillfälle därtill med hänsyn tagen till hans boningsort och antalet fångstredskap.

Var, som icke nöjes med i 1 mom. nämnd myndighets åtgärd, kan underställa ärendet landskapsregeringens prövning och slutliga avgörande.

2 §.

Såsom i 3 § 1 mom. landskapslagen om fiske avsett mete bör betraktas sådant mete, varvid spöet eller reven befinner sig i eller inom räckhåll för den metandes hand och där agnet icke utgöres av pilk, drag, fluga eller annat konstgjort bete.

3 §.

Vid ansökan om rätt att ensam begagna notvarp, bör till ansökningen fogas tillförlitlig utredning över de i 10 § landskapslagen om fiske nämnda omständigheterna ävensom om varpets läge, som vid behov bör angivas medelst kartskisser, samt om upprensningstiden och -kostnaderna.

Beviljad rätt skall av sökanden kungöras, så som angående offentliga kungörelser är stadgat, på anslagstavlan i den kommun, där varpet är beläget, och bör kungörelsen årligen förnyas.

4 §.

Då fredningsområde bildas genom tvångsinlösen eller vid skifte av vattenområde äger landskapsregeringen på framställning av förrättningsmannen fastställa, under vilken tid och på vilket sätt fisket inom fredningsområdet skall vara förbjudet eller inskränkt och skall förrättningsmannen för ändamålet tillhandahålla landskapsregeringen karta och nödiga handlingar.

Ansökan, som avses i 29 § 2 mom. landskapslagen om fiske, kan göras av ägaren av vattnet, fiskelag eller fiskevårdssammanslutning. Ansökan bör åtföljas av karta och nödiga handlingar. Då ansökan gjorts, bör landskapsregeringen sända handlingarna till lantmäterikontoret, som förordnar om utmärkning och kartläggning av fredningsområdet.

Efter det utmärknings- och kartläggningsförrättningen vunnit laga kraft, skall förrättningsingenjören överstyra handlingarna samt utdrag av den vid förrättningen uppgjorda kartan och protokollet till landskapsregeringen.

Landskapsregeringens beslut om fredningsområde ska delges genom offentlig delgivning enligt förvaltningslagen (2008:9) för landskapet Åland. (2008/51)

5 §.

Fredningsområde skall utmärkas medelst en rektangulär skiva med 40 centimeters höjd och 80 centimeters bredd, fäst vid en på stranden befintlig stång, vilken nedsänkts i och stötts vid ett borrhål utvisande gränsens slutpunkt. Skivan skall i svart på vit botten upptaga konturen av en fisk överstruken med ett svart 8 centimeter brett snedstreck. Modellteckning tillhandahålles av landskapsregeringens [lantbruksavdelning].

Vid utmärkning av fredningsområde i vattnet användes som märke en svart styv vimpel i form av en rätvinklig triangel, vars sidor äro 30, 40 och 50 cm. Vimpeln skall längs sin 40 cm långa sida fästas vid ett minst en och en halv meter över vattenytan och uppstigande flöte så, att dess 30 cm långa sida utgör vimpelns nedre kant.

Som märke för fiskled användes i vattnet en svart styv vimpel i form av en likbent triangel, vars bas är 30 cm och övriga sidor 40 cm långa. Vimpeln skall längs sin bas fästas vid ett sådant flöte, som i 2 mom. nämnes.

Ovan i 2 och 3 mom. avsedda märken användas då detta är nödvändigt.

6 §.

Om tillstånd, som beviljas med stöd av 40 § landskapslagen om fiske, skall tillståndstagaren göra anmälan hos polismyndighet på den ort, där fångst äger rum.

7 §.

Har landskapsregeringen i stöd av 41 § landskapslagen om fiske förbjudit innehavare av fiskerätt att utöva sin rätt eller inskränkt denna eller upphävt utfärdat förbud, skall landskapsregeringens beslut omedelbart lända till efterrättelse oaktat ändring däri sökes.

Landskapsregeringens beslut skall delgivas [vederbörande] polismyndighet.

Polismyndigheten ska övervaka att förbudet iakttas. (2008/51)

4 mom. upphävt (2008/51).

8 §.

Fiskelag, som organiserats förrän denna förordning utfärdats, skall ofördröjligen åt sig antaga nya stadgar och begynna att ordna sin verksamhet på sätt i landskapslagen om fiske samt denna förordning förutsatts. Har fiskelagets verksamhet varit avbruten eller saknar det funktionärer, skall kommunalstyrelsens ordförande draga försorg om, att delägarna i fiskelaget sammankallas för att verkställa i detta moment avsedda uppgifter. Är det icke känt huru fiskelaget stadgeenligt skall sammankallas, skall kallelsen delgivas delägarna medelst offentlig kungörelse på kommunens anslagstavla.

Har något fiskelag icke organiserats, skall kommunalstyrelsens ordförande vidtaga åtgärder för att utse en i 44 § landskapslagen om fiske avsedd sammankallare. Kan till sammankallare icke erhållas kompetent person, skall kommunalstyrelsens ordförande kalla delägarna i gemensamt fiskevatten till möte för att besluta om organisering av fiskelaget. Vid mötet skall för fiskelaget utses en interimistisk ordförande och viceordförande för att verka intill dess styrelsen för fiskelaget valts. Åt sammankallaren skall för utförandet av hans åligganden erläggas ett skäligt arvode.

Vidtages icke i 1 och 2 mom. avsedda åtgärder, kan landskapsregeringen vid vite eller annat i landskapslagen om fiske stadgat äventyr förplikta vederbörande att fullgöra det som underlåtits.

Landskapsregeringen skall från lantmäterikontoret anskaffa en i två exemplar uppgjord förteckning över de skifteslag eller byar, för vilkas vattenområden omkretsrå uppgåtts och överstyra det ena exemplaret av denna förteckning jämte till buds stående uppgifter om, vilka fiskelag som organiserats och förmännen för dessa, till ordföranden för vederbörande kommunalstyrelse.

9 §.

Fiskelagets fiskevatten må kunna för fiske nyttjas så att varje delägare fiskar däri, på sätt fiskelaget närmare bestämmer, eller genom bedrivande av fiske för gemensam räkning eller genom utarrendering eller överlåtelse av fisket helt eller delvis eller för begagnande av visst fångstredskap eller för fångst av visst fiskslag.

I fiskelags stadgar eller vid fiskelagsstämma skall bestämmas beskaffenheten och antalet av de fångstredskap, vilka fiskelagets delägare, de, som arrendera fiskevattnet, och i 52 § landskapslagen om fiske nämnda innehavare av särskilt tillstånd få begagna i det gemensamma fiskevattnet med beaktande av de inskränkningar, som för fisk- och kräftbeståndets bevarande äro av nöden.

Ovan i 2 mom. avsett, vid fiskelagsstämma fattat beslut skall underställas landskapsregeringen för granskning.

10 §.

Nyttjas fiskevattnet sålunda, att varje delägare bedriver fiske därstädes, varde delägarnas redskapsenheter fördelade mellan delägarna efter deras andel i vattenområdet, därest ej samtliga delägare annorlunda överenskomma. De olika fångstredskapens inbördes enhetsvärde äge fiskelagsstämma fastställa, såvitt det icke bestämts i stadgarna.

Användes fiskelagets fiskevatten för gemensam räkning, bör fiskelagsstämma besluta, vem som skall ordna fisket och redovisa för avkastningen därav, såvitt därom icke är i stadgarna bestämt.

11 §.

I fiskelags stadgar skall angivas:

1) fiskelagets namn och, på lämpligt sätt, läget av dess fiskevatten;

2) huru det samfällda fiskevattnet nyttjas eller när och för huru lång tid beslut därom fattas;

3) tiderna för ordinarie stämmor;

4) sättet för sammankallande av stämma;

5) antalet medlemmar i styrelsen;

6) huru av fiskelagsstämma och styrelsen fattade beslut samt stämningar, offentliga myndigheters påbud och övriga meddelanden skola bringas till delägarnas kännedom; samt

7) huru förvaltningen och redovisningen av de gemensamma medlen samt revisionen därav skall ordnas.

Utöver vad ovan sagts kunna i fiskelags stadgar intagas bestämmelser:

a) om åtgärder med avseende å det samfällda fiskevattnets vård;

b) om de skyldigheter, vilka åligga styrelsemedlemmarna utöver deras i lag och denna landskapsförordning bestämda uppgifter;

c) om tillsättande av andra än i landskapslagen om fiske bestämda funktionärer, deras åligganden och tiden för deras uppdrag;

d) om förrättande av val vid fiskelagsstämma med tillämpning av proportionellt valsätt och om andra omröstningar;

e) om fredningsområde;

f) om de inskränkningar med avseende å fiske och fångstredskap, som tilläventyrs finnas påkallade utöver vad härom i landskapslagen om fiske stadgas eller på grund av densamma föreskrivits tilläventyrs finnas påkallade;

g) därom, huruvida och på vilket sätt delägare äger rätt att till annan helt eller delvis överlåta sin fiskerätt;

h) om åtgärder, som avses i 50 § 2 mom. landskapslagen om fiske; samt

i) om vad som eljest med avseende å fiskelagets verksamhet finnes påkallat.

Ej må i stadgarna intagas föreskrifter, som stå i strid med lag eller kränka delägares i fiskelaget eller utomståendes enskilda rätt.

12 §.

Fiskelagets stadgar skola avfattas skriftligen och i tvenne exemplar insändas till landskapsregeringen, som, efter införskaffande av nödigbefunna utlåtanden, medelst resolution äger meddela fiskelaget, huruvida stadgarna äro lagenliga och ändamålsenliga eller i vilka avseenden de bör rättas eller förfullständigas. De rättade eller förfullständigade stadgarna böra ånyo insändas till landskapsregeringen för granskning.

Vid ändring av stadgarna skall förfaras såsom i 1 mom. är sagt. Ej må sådan ändring på fiskelagsstämma antagas innan styrelsen handlagt saken.

I det exemplar av stadgarna, som återsändes till fiskelaget, skall antecknas datum för landskapsregeringens resolution och att stadgarna granskats utan att föranleda anmärkningar eller att de återsänts för rättelse.

13 §.

På fiskelagsstämma ankommer:

1) att antaga stadgar för fiskelaget;

2) att utse medlemmar i styrelsen samt bland dem ordförande och viceordförande;

3) att besluta om revision av fiskelagets förvaltning samt beviljande av ansvarsfrihet för styrelsen och övriga funktionärer; samt

4) att fatta beslut om i 52 § landskapslagen om fiske avsedda särskilda tillstånd och beviljande av för ändamålet nödiga fullmakter åt fiskelagets funktionärer.

14 §.

I fiskelagsstämmas protokoll skall antecknas huru stämman sammankallats, närvarande delägare i fiskelaget eller deras ombud, envars röstetal, vid stämman framställda förslag och företagna omröstningar ävensom stämmans beslut.

Där protokollet ej omedelbart justeras, skall åt ordföranden och minst två för gången därtill utsedda deltagare i stämman överlämnas att justera protokollet på tid, som av ordföranden bestämmes.

Protokollet underskrives av ordföranden samt, där justeringen försiggått omedelbart, av minst två deltagare i stämman, i annat fall av justeringsmännen. Därest icke protokollet förts av ordförande, skall det kontrasigneras av protokollföraren. Vägra en eller flere justeringsmän att underskriva protokollet, förmenande att dess innehåll ej överensstämmer med vad som vid fiskelagsstämma förelupit, göre ordföranden därom anteckning i protokollet och hänskjute justeringen i den del, mot vilken anmärkning gjorts, till följande fiskelagsstämma.

15 §.

Fiskelags styrelse, varom stadgas i 46 § landskapslagen om fiske, åligger:

1) att, så snart densamma blivit vald, till landskapsregeringen och [länsman] lämna uppgift på ordföranden och viceordföranden ävensom deras postadresser; anmälningen bör årligen förnyas även i det fall, att de tidigare funktionärerna återvalts;

2) att leda fiskelagets verksamhet och i sådant avseende till fiskelagsstämma inkomma med erforderliga förslag;

3) att förvalta fiskelagets gemensamma egendom och däröver årligen avgiva redovisning;

4) att företräda fiskelaget inför rätta och hos annan offentlig myndighet samt att bevaka dess fördel och rätt;

5) att övervaka att fiskelagets stadgar och beslut efterlevas;

6) att ombesörja verkställigheten av fiskelagsstämmas beslut; samt

7) att i övrigt vidtaga alla de åtgärder, som för fullföljande av fiskelagets syftemål äro av nöden.

16 §.

Vid sammanträde med fiskelags styrelse föres ordet av styrelseordföranden eller, vid förfall för denne, av viceordföranden. På enahanda sätt skall förfaras vid fiskelagsstämma, där ej stämman för sig utser annan ordförande.

Styrelseordföranden eller, vid förfall för denne, viceordföranden för styrelsens talan inför domstol och myndighet, där ej styrelsen för visst ärende förordnar annat ombud.

Vad i 14 § är sagt äge motsvarande tillämpning med avseende å fiskelags styrelses protokoll.

17 §.

Beviljas i 52 § 1 eller 4 mom. eller i 70 § landskapslagen om fiske stadgat särskilt tillstånd, skall härom av ordföranden för fiskelaget eller dess viceordförande eller annan av fiskelaget befullmäktigad person eller, där tillståndet är beviljat av fiskevårdssammanslutning, av denna befullmäktigad person utfärdas bevis, som utvisar beskaffenheten och omfattningen av de beviljade fångsträttigheterna samt tillståndets giltighetstid.

Tillståndsbevis skall numreras, dateras och förses med anteckning om utfärdare.

Har fiskelag fattat sådant beslut, som avses i 52 § 2 mom. landskapslagen om fiske, skall ärendet senast inom 30 dagar, efter det beslutet fattades, underställas landskapsregeringen för prövning och avgörande.

18 §.

I fiskevårdssammanslutnings stadgar skall angivas:

1) sammanslutningens namn och hemort samt, på lämpligt sätt, läget av dess fiskevatten;

2) för vilket ändamål och på vilket sätt medlemmarnas fiskevatten skall nyttjas;

3) huruvida och i vilket avseende den medlemmarna tillkommande fiskerätten är inskränkt;

4) huruvida beslutanderätten inom sammanslutningen utövas av delegation eller stämma;

5) när sammanslutningens delegation eller stämma sammankommer till ordinarie sammanträden;

6) huru delegationen eller stämman sammankallas till sammanträde;

7) huru delegationens eller stämmans och styrelsens beslut samt stämningar, offentliga myndigheters påbud och övriga meddelanden skola bringas till medlemmarnas kännedom;

8) antalet medlemmar i styrelsen och för huru lång tid desamma väljas;

9) huru omröstning i styrelsen tillgår; samt

10) huru förvaltningen och redovisningen av de till sammanslutningen influtna medlen samt revisionen därav skall ordnas.

Utöver vad ovan sagts kunna i sammanslutningens stadgar intagas bestämmelser:

a) om åtgärder med avseende å fiskevattnets vård;

b) om de skyldigheter, vilka åligga styrelsemedlemmarna utöver i lag och denna landskapsförordning stadgade uppgifter;

c) om tillsättande av andra än i landskapslagen om fiske bestämda funktionärer, deras åligganden och tiden för deras uppdrag;

d) om förrättande av val vid delegationens eller stämmans sammanträden med tillämpning av proportionellt valsätt och om andra omröstningar;

e) om fredningsområde, angående vars bildande överenskommelse träffats;

f) om åtgärder, som avses i 50 § 2 mom. landskapslagen om fiske, därest det ankommer på fiskevårdssammanslutningen att fatta beslut om dem; samt

g) om vad som eljest med avseende å sammanslutningens verksamhet befinnes påkallat.

Ej må i stadgarna intagas föreskrifter, som stå i strid med lag eller avtalet om sammanslutningens grundande eller kränka medlems i sammanslutningen eller utomståendes enskilda rätt.

19 §.

Vad ovan i 12 § är sagt om fiskelags stadgar, äger motsvarande tillämpning med avseende å fastställelse och ändring av fiskevårdssammanslutnings stadgar.

20 §.

På fiskevårdssammanslutningens delegation eller stämma ankommer:

1) att utse medlemmarna i styrelsen samt bland dem ordförande och viceordförande;

2) att för varje år godkänna inkomst- och utgiftsstat för sammanslutningen;

3) att besluta om revision av sammanslutningens förvaltning samt om beviljande av ansvarsfrihet åt styrelsen och övriga funktionärer; ävensom

4) att besluta om ändring av sammanslutningens stadgar.

21 §.

Fiskevårdssammanslutningens styrelse, varom stadgas i 61 § landskapslagen om fiske, åligger:

1) att, så snart densamma blivit vald, till landskapsregeringen anmäla om vem, som utsetts till ordförande och viceordförande samt deras postadresser;

2) att leda sammanslutningens verksamhet och till sammanslutningens delegation eller stämma inkomma med i sådant avseende erforderliga förslag;

3) att förvalta sammanslutningens gemensamma egendom och däröver årligen avgiva redovisning;

4) att företräda sammanslutningen inför rätta och hos annan offentlig myndighet samt att bevaka sammanslutningens och dess medlemmars rätt och fördel i angelägenheter, som beröra sammanslutningen;

5) att övervaka efterlevnaden av sammanslutningens stadgar och beslut;

6) att ombersörja verkställigheten av delegationens eller stämmans för sammanslutningen beslut;

7) att för varje år uppgöra förslag till inkomst- och utgiftsstat för sammanslutningen; samt

8) att i övrigt vidtaga alla de åtgärder, som för fullföljande av sammanslutningens syftemål äro av nöden.

22 §.

Vad i 14 § är sagt om fiskelagsstämmas protokoll, äger motsvarande tillämpning å protokoll, som skall föras hos fiskevårdssammanslutningsdelegation, stämma och styrelse.

23 §.

Vad i 16 § är sagt om ordförande och viceordförande i fiskelagets styrelse, äger motsvarande tillämpning med avseende å ordförande och viceordförande i fiskevårdssammanslutningens styrelse.

24 §.

Vill medlem utträda ur fiskevårdssammanslutning, göre därom skriftlig anmälan hos styrelsens ordförande.

Styrelsen skall göra förslag till delegationen eller stämman om de åtgärder, som med anledning av utträdandet kan bliva påkallade.

25 §.

Hos landskapsregeringen skall föras förteckning över:

1) fiskelag och fiskevårdssammanslutningar i landskapet samt över ordförandena och viceordförandena för dessas styrelser; samt

2) de fredningsområden, för vilka landskapsregeringen utfärdat i 28 och 29 §§ landskapslagen om fiske avsedda bestämmelser.

Duplettexemplaren av fiskelagens och fiskevårdssammanslutningarnas stadgar samt i 1 § nämnda föreskrifter skola uppbevaras i landskapsregeringen.

26 §.

Landskapsregeringen äger rätt att av fiskelagen och fiskevårdssammanslutningarna erhålla allmänna uppgifter berörande deras verksamhet.

27 §.

(1965/7) Då fisk insaltas eller kryddas på kärl för försäljning, skall kärlet vara försett med beteckning, som anger innehållets mängd.

På kärlet bör även tydligt angivas förpackarens namn och hemort samt årtalet och månaden för insaltningen eller kryddningen.

28 §.

Det åligger polismyndighet[erna] och landskapets fiskeritjänstemän att tillse, att stadgandena angående fiske efterlevas. De äga jämväl rätt att omhändertaga båt, fångstredskap och fångst av idkare av olovligt fiske eller otillåten handelsvara, som transporteras.

Enahanda skyldighet åligger av kommun, fiskevårdssammanslutning, fiskelag eller delägare däri eller ock av ägare av skiftat vatten eller av fiskevattens arrendator tillsatt fiskevakt, så ock de innehavare av tjänster eller befattningar vid tullverket, på vilka tullbevakningen vid rikets kuster ankommer, ävensom innehavare av tjänster eller befattningar vid gränsbevakningsväsendet samt vid sjöfartsstyrelsen, såvitt de utan men för sin egentliga tjänsteverksamhet kunna utöva sådan övervakning.

Kränkes enskilds fiskerätt, skola förenämnda myndigheter på anhållan, såvitt möjligt, lämna nödig handräckning.

28a §.

(1965/7) Formuläret för i 79 § landskapslagen om fiske avsedd fiskevakts ed är följande: Jag N.N. lovar och svär vid Gud och Hans heliga evangelium, att jag med nit och samvetsgrannhet, opartiskt och utan att eftersträva egen vinning, efter bästa förstånd och förmåga skall fullgöra mina skyldigheter i egenskap av fiskevakt, så att jag icke av något skäl i min befattning främjar orätt. Detta lovar jag på heder och samvete, så sant mig Gud hjälpe till liv och själ.

Den, som icke tillhör något trossamfund eller som hör till ett trossamfund, vars lära förbjuder avläggande av ed, skall avgiva denna försäkran: Jag N.N. försäkrar, att jag med nit och samvetsgrannhet, opartiskt och utan att eftersträva egen vinning, efter bästa förstånd och förmåga skall fullgöra mina skyldigheter i egenskap av fiskevakt, så att jag icke av något skäl i min befattning främjar orätt. Detta lovar jag på heder och samvete.

29 §.

Innehavare av tjänst eller befattning på landskapet tillhörigt fartyg vare pliktig att förhindra olovlig transport av fisk och kräftor med fartyget. Där skäl till antagande finnes, att sådan transport äger rum, skall anmälan därom göras till fartygets befälhavare, på vilken det ankommer att draga försorg om tillvaratagande av den olovligt transporterade varan och dess överlämnande till polismyndighet.

30 §.

(2002/14) Har fångst, transport- eller handelsvara eller annat, dömts förbrutet till staten eller skall fångst eller gods försäljas genom polismyndighets försorg i enlighet med bestämmelserna i landskapslagen om fiske, skall försäljningen ske i enlighet med vad som bestäms i rikslagstiftning.

30a §.

(1965/7) I 73 § landskapslagen om fiske avsedd märkning av under fredningstiden saluhållen eller av i handeln förekommande undermålig fisk verkställes av polischef eller av den han därtill förordnat med användning av från landskapsregeringen för märkning av villebråd erhållna märken och märkningsredskap.

Märkes fisk styckevis, fästes märket vid fiskens gällock eller på annat lämpligt ställe. Annars gäller om märkningen i tillämpliga delar, vad om märkning av villebråd särskilt är stadgat, likväl så, att märkningsavgift skall erläggas endast, då försäljare eller forslare av i 73 § landskapslagen om fiske avsedd fisk anhållit därom. Märkningsavgiften är, då fisk märkes styckevis, [5 penni] per styck. Märkes fisk lådvis, erlägges endast tiondedelen av ovannämnda avgift per fisk.

31 §.

Har båt, redskap eller fångst med stöd av 75 § landskapslagen om fiske omhändertagits och anmälan därom gjorts hos polismyndighet, skall behörig anteckning härom göras i myndighetens diarium; och vare nämnda myndighet pliktig att på förfrågan meddela, huruvida och när sådan anmälan skett samt av vem den gjorts.

32 §.

Ansökningar i ärenden, vilkas avgöranden enligt landskapslagen om fiske ankommer på landskapsregeringen, kunna inlämnas [till länsman eller i stad] till polischef för befordran till vederbörande. Har så skett, bör beslutet tillställas sökanden genom sagda myndighets förmedling.

33 §.

Formulär till fiskelags stadgar samt till protokoll och andra handlingar, som angå verkställigheten och tillämpningen av landskapslagen om fiske, uppgöras på åtgärd av landskapsregeringen och tillhandahållas av landskapsregeringens registratorskontor.

34 §.

Närmare föreskrifter angående tillämpningen av denna landskapsförordning utfärdas vid behov av landskapsregeringen.

Denna landskapsförordning träder omedelbart i kraft.

Ikraftträdandebestämmelser

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs.

1957:35

Utfärdad 13.11.1957, utgiven från tryckeriet 23.12.1957

1965/7

Utfärdad 2.3.1965, utgiven från tryckeriet 24.4.1965

2002/14

Denna förordning träder omedelbart i kraft. (utgiven från tryckeriet 4.3.2002)

2008/51

Denna förordning träder i kraft den 1 april 2008.