FN:s medlemsstater samt regioner, städer och autonomier kan lämna in så kallade ”frivilliga granskningar” gällande sitt genomförande av Agenda 2030. Inlämning sker inför högnivåmötet för Agenda 2030, som hålls varje år i juli vid FN-högkvarteret i New York. Finland har lämnat två ”frivilliga granskningar”, 2016 och 2020, och avser lämna sin tredje 2025.
Landskapsregeringen uttalade i budgeten för 2023 att det breda och genomgripande arbetet för hållbar utveckling, som vi på Åland bedriver tillsammans inom ramen för bärkraft-nätverket, bidrar till en långsamt ökande grad av positiv fred. Vidare uttalades att landskapsregeringen avser att i dessa tider av säkerhetspolitisk oro verka för varaktig fred genom att vidareutveckla Ålands internationella samarbeten kring hållbar utveckling.
Avsikten var att etablera partnerskap mellan Åland och andra pionjärer i arbetet med implementeringen av Agenda 2030. Som en följd av denna avsikt har landskapsregeringen inlett formaliserade samarbeten och tecknat samförståndsavtal kring hållbar utveckling med Island respektive Lunds universitet. Island lämnade sin senaste frivilliga Agenda 2030-granskning till FN 2023.
Mot ovanstående bakgrund har landskapsregeringen fastställt Ålands första frivilliga granskning, rapporten Alla kan blomstra på fredens öar – Åland Voluntary Review 2024, och samtidigt lämnat rapporten till FN. Rapporten är ett bidrag från Åland till den globala kunskapsbanken i arbetet för en hållbar framtid, lokalt och globalt.