Öppen remiss - Byggstrategi

Hur når vi ett hållbart byggande och byggnadsbestånd på Åland? Läs utkastet på Strategi för hållbart byggande och fundera på hur vi gemensamt tar oss ett steg närmare målet!

Landskapsregeringen går idag ut på remiss med strategin för hållbart byggande. Du eller din organisation har möjlighet att kommentera utkastet genom att senast 6 september 2024 skicka in ert remissvar till registrator@regeringen.ax eller per post till Ålands landskapsregering, PB 1060, AX-22111 Mariehamn. Märk ert remissvar med ”ÅLR 2024/4056”.

Byggsektorn och våra byggnader står för en betydande del av energi- och materialanvändningen, avfallsmängderna och klimatavtrycket såväl globalt som lokalt. Även om bygg- och fastighetssektorn har de bästa möjligheterna, kan vi alla hjälpa till att minska avtrycket genom våra val.

I strategin lyfts fyra fokusområden för att rikta insatserna. De berör bland annat sektorns energianvändning och utfasning av fossila bränslen, där nya regelverk ställer allt högre krav på byggnaders energieffektivitet. Även vikten av att anpassa byggandet till klimatförändringarna, som ger ett varmare och fuktigare klimat och höjda vattennivåer, berörs. 

En betydande del av byggnadernas påverkan i byggskedet handlar om mängderna material som används vid tillverkning av byggdelar. Materialvalet har även betydelse för byggandens egenskaper och inomhusmiljön. Livscykelanalyser, energideklarationer och bättre produktinformation kan bidra till långsiktigt mer hållbara val och genom god planering kan avfallsmängderna minimeras och avfallet, i de fall det är möjligt, återbrukas eller återvinnas. 

Många hus har utmaningar med inomhusmiljön. Det kan förebyggas genom att bygga bra från början, genom kunskap vid förändring av byggnaden och genom att vi aktivt sköter om våra byggnader. Genom ett gott underhåll och universell utformning kan byggnaden användas längre, vilket är bra ur ett hållbarhetsperspektiv. Universellt byggande gör bygganden tillgänglig och flexibel för att nyttjas till olika aktiviteter och användare under hela sin livstid.

Många jobbar redan mot ett mer hållbart byggande och byggnadsbestånd på Åland, men mer kunskap behövs för att närma oss visionen Ett hållbart och attraktivt åländskt byggnadsbestånd med en hälsosam inomhusmiljö. Förändringen kan inte genomföras av enbart landskapsregeringen. Vi behöver alla hjälpas åt. Åtgärder som stödjer strategin har därför samlats in från olika aktörer på Åland och dessa presenteras i strategin. Vill ni också bidra? Hör av er!

Efter remissrundan färdigställs strategin under hösten. Målet är att strategin sedan tas upp till godkännande i regeringen och skickas till lagtinget för vidare behandling. 

Utkastet på strategin för hållbart byggande hittar du till höger.

 

Kontaktperson
Senior ingenjör Yvonne Österlund
e-post: fornamn.efternamn@regeringen,ax