Uppfyller du kriterierna för att beviljas hembygdsrätt?

Under valåret 2023 ökade antalet ansökningar om åländsk hembygdsrätt märkbart. Landskapsregeringen vill nu uppmuntra dig som bor på Åland och som uppfyller kriterierna för att beviljas hembygdsrätt att ansöka redan idag. Hembygdsrätten ger dig rättigheter!

Under 2023 lämnades 198 ansökningar om hembygdsrätt in till landskapsregeringen. Detta kan jämföras med 2022 då 135 ansökningar lämnades in. Den huvudsakliga förklaringen till ökningen var valåret vilket alltid innebär en ökning av antalet ansökningar. 

För att undvika att hembygdsrättsansökningarna koncentreras till valåren vill landskapsregeringen uppmuntra dig som bor på Åland och som uppfyller kriterierna för att beviljas hembygdsrätt att lämna in din ansökan redan idag.

Det finns flera rättigheter kopplade till hembygdsrätten. En person som innehar åländsk hembygdsrätt får exempelvis:

  • rösta och ställa upp som kandidat i lagtingsval,

  • äga vilken mark som helst på Åland utan jordförvärvstillstånd, samt 

  • utöva näring utan några som helst begränsningar av näringsrätten. 

För att beviljas åländsk hembygdsrätt krävs alltid finskt medborgarskap och bosättning på Åland. Huvudregeln är att du ska ha varit bosatt på Åland i fem år för att kunna beviljas hembygdsrätt. Det finns dock vissa undantag då det räcker med tre års bosättning på Åland. Du kan läsa mer om undantagen på den här sidan.

Ett barn som föds med hemkommun på Åland och har minst en förälder med åländsk hembygdsrätt erhåller automatiskt hembygdsrätt. Du som har haft hembygdsrätt i sammanlagt mer än 10 år eller bott på Åland i minst 12 år men sedan flyttat bort och förlorat din hembygdsrätt kan återfå den direkt vid flyttning tillbaka till Åland genom en ansökan till landskapsregeringen. 

Mer information om hembygdsrätten samt elektronisk ansökningsblankett hittar du här

Välkommen in med din ansökan!